26 februarie 2017, 15:00 Realitatea moldovenească views 6309
Creştinii ortodocşi intră de mâine în Postul Paştelui
26 februarie 2017, 15:00 Realitatea moldovenească views 6309

Creştinii ortodocşi intră de mâine în Postul Paştelui

Creştinii ortodocşi vor intra de mâine în cea mai importantă perioadă a anului din punct de vedere spiritual şi religios - postul Paştelui.

Iar astăzi, când este marcat Lăsatul Secului de brânză, credincioşii merg la biserici să-şi ceară iertare unul de la altul pentru a intra în cel mai mare post din an cu inima curată.

La mănăstirea Hârjauca, din Călărași, toaca este bătută la ora cinci dimineața, atunci când călugării se trezesc. Aceștia se roagă în sihăstrie de la răsăritul soarelui până la miezul nopții.

"Cu binecuvântarea Preasfințitului Petru a rânduit un program deosebit în toate mănăstirile ca dimineața să fie la 06:00 rugăciunile, seara la ora 16:00 și noaptea la 12:00 să fie iarăși rugăciuni înălțate câtre bunul Dumnezeu. De aceea ne este dat nouă, călugărilor, să dormim puțin, să ne rugăm mai mult, să citim din sfintele scripturi", a afirmat starețul mănăstirii Hârjauca din Călărași, Arhimandritul Chiril.

În mănăstiri și regimul alimentar este destul de strict. În prima și ultima săptămână a Postului Mare, călugării mănâncă doar seara. La ora 17:00 aceștia primesc un ceai și o bucată de pâine, iar în celelalte săptămâni slujitorii au două mese pe zi.

"Se dă un ceai, se dă o bucată de pâine, o murătură, un curechi murat. Care nu vrea ceai dulce, bea un pahar de moare. Fără ulei. Uleiul se dezleagă numai sâmbătă. A doua săptămână se binecuvântează o ciorbă, o cașă, un ceai și seara niște cartofi fierți, moare, curechi, mai pe scurt, fiertură, desigur fără ulei", a afirmat blagocinul mănăstirii Hârjauca din Călărași, Arhimandritul Ananie.

De Buna Vestire și Intrarea Domnului în Ierusalim, credincioșii au dezlegare la pește. Preoții spun că în această perioadă creștinii ortodocși nu trebuie să țină post doar trupește, dar și sufletește.

"Să țină post, să se mărturisească, să se împărtășească. Dar cel mai mare lucru este ca să se ierte cu fiecare dintre apropiații săi, căci știm cu toții că postul și rugăciunile sunt acele două aripi care înalță sufletele noastre către bunul Dumnezeu", a afirmat starețul mănăstirii Hârjauca din Călărași, Arhimandritul Chiril.

Postul Paștelui este cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. În acest an, creștinii ortodocși şi cei catolici vor sărbători Învierea Domnului în data de 16 aprilie.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

post , Paste , religie , credința

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1710
Populația:
345 locuitori

Balinţi este un sat din cadrul comunei Iarova, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Balinți a fost menționat documentar în anul 1710.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.