|
Ministrul Sănătăţii explică scumpirea serviciilor medicale
Ministerul Sănătăţii de la Chişinău vine cu precizări asupra subiectului ce vizează mărirea tarifelor la serviciile medicale.Asta după ce joi, 23 februarie, socialiştii au protestat în faţa instituţiei, solicitând demisia ministrului şi anunţând intenţia de înainta o moţiune de cenzură pe numele Ruxandei Glavan.
Instituţia califică drept specualţii declaraţiile lansate în spaţiul public, conform cărora noile tarife vor limita accesul persoanelor cu venituri mici la serviciile medicale.
„Ministerul Sănătăţii doreşte să aducă la cunoştinţa opiniei publice faptul că noile tarife pentru serviciile medicale nu vor afecta cetăţenii Republicii Moldova care deţin poliţă de asigurare medicală. Mai exact, aproape 86 la sută din populaţie va avea acces la servicii medicale gratuite şi tratamente compensate", se arată într-un comunicat de presă.
Reprezentanţii instituţiei precizează că persoanele, care au venituri mici sau nu au un loc de muncă sunt asigurate de către Guvern. Pentru a benefica de asigurare medicală din partea statului, aceste persoane vor trebui să aibă oficial statut de şomer sau de beneficar de ajutoare sociale.
„Pentru aceste categorii de cetăţeni accesul la sanătate nu va fi un lux, ci un drept garantat de stat. Mai mult, oamenii asiguraţi medical de Guvern, adică cei care au venituri mici, care nu au un loc de muncă, care sunt în incapacitate de muncă, vor beneficia, datorită tarifelor majorate, de servicii medicale şi tratamente mult mai calitative", precizează autorităţile.
Ministerul informează că ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale se face o dată în doi ani, fiind o măsură obligatorie pentru buna funcţionare a sistemului de sănătate.
„Această măsură permite ca, anual, să fie implementate metode noi de diagnostic şi tratament, care oferă posibilitatea medicilor să identifice rapid şi cu precizie boala, şi să aplice terapia potrivită. În Republica Moldova, tarifele la serviciile medicale au fost ajustate ultima dată în 2011. Între timp, instituţiile medicale publice au fost dotate cu echipament medical performant pentru stabilirea diagnosticului şi efectuarea tratamentelor. Aplicarea tehnologiilor noi, în special în spitalele republicane, unde sunt tratate cele mai grave cazuri, este costisitoare. Reactivele şi consumabilele folosite pentru efectuarea investigaţiilor medicale şi a tratamentelor costă scump. Ca urmare, instituţiile medicale nu puteau să presteze servicii de înaltă performanţă, extrem de necesare pentru mii de bolnavi, majoritatea dintre ei, cu venituri mici, asiguraţi de Guvern", notează oficialii.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1702
- Populația:
- 670 locuitori
Stroiești (Stroenți) este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Rîbnița și la 125 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 670 de oameni. Satul Stroiești a fost menționată documentar în anul 1702.
Comentarii
(0)