28 ianuarie 2017, 09:41 Realitatea moldovenească views 7160
Corneliu Popovici: În politica educațională trebuie promovate interesele Moldovei (Video)
28 ianuarie 2017, 09:41 Realitatea moldovenească views 7160

Corneliu Popovici: În politica educațională trebuie promovate interesele Moldovei (Video)

Scopul Comisiei de expertiză istorică formată pe lîngă președinte este de a combate speculațiile pe marginea istoriei Republicii Moldova, care duc la tensionarea societății.

Declarația aparține istoricului Corneliu Popovici, care este și consilier prezidențial în domeniul educației, și a fost făcută în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, informează NOI.md.

Potrivit consilierului, comisia nou-creată va fi una apolitică și va încerca să combată acele disensiuni legate de istorie, diseminate în societate pe parcursul a 25 de ani.

„Noi toți sîntem cetățeni loiali ai Republicii Moldova și, dacă vom lua cunoștință de actele de constituire a acestui stat, vom constata următoarele lucruri: Declarația de suveranitate din 1990 stipulează că Moldova are o cultură și o istorie milenară. Respectiv, dacă sîntem cetățeni loiali ai acestui stat, țara noastră se numește «Republica Moldova», dacă în Declarația de independență și suveranitate se vorbește despre istoria milenară a Moldovei, oare n-ar fi normal ca cercurile academice să facă investigații pe marginea istoriei acestui stat, acestui pămînt, pe care îl numim «Republica Moldova»? Este un lucru firesc!", a explicat istoricul.

Corneliu Popovici și-a exprimat convingerea că studierea istoriei Moldovei în școli va asigura educarea tinerei generații în spirit patriotic și va contribui la consolidarea statului.

„Denumirea existentă a disciplinei – «Istoria românilor» – este una destul de tendențioasă și nu reflectă necesitățile în ceea ce privește consolidarea statului sub aspect patriotic, ideologic, educațional al cetățeanului pentru Moldova. Reiese că noi, pe parcursul a 25 de ani, pe banii noștri, ai contribuabililor, educăm tineri care nu țin la acest pămînt, care nu cunosc istoria statului lor", a subliniat Popovici.

Potrivit lui, sarcina de bază a Comisiei de expertiză istorică, creată pe lîngă președinte, va fi să înainteze propuneri cu privire la modificarea curriculumului școlar, ținînd cont de tendințele contemporane de predare a istoriei, dar și de faptul că trăim într-o țară independentă – Republica Moldova. Corneliu Popovici a subliniat că în această comisie sînt bineveniți istorici de diferite viziuni proveniți din mediul academic.

Cuvinte cheie:

învăţămînt , istoria , consilier , politica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
3108 locuitori

Trinca este un sat şi comună din raionul Edineţ. Trinca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe rîul Drăghiște, la 25 km de orașul Edineț și la 40 de km de stația de cale ferată Lipcani. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3108 oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.