CNSM - Privatizarea întreprinderilor strategice ar pune în pericol securitatea social-economică a ţării
Sindicatele din Moldova se pronunţă categoric împotriva privatizării obiectelor strategice ale statului şi a celor din sistemul de alimentare cu apă şi energie electrică, telecomunicaţii şi traficul aerian, deoarece de ele depinde asigurarea securităţii social-economice a ţării, transmite agenţia Novosti-Moldova cu referire la serviciul de presă al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
În acest sens CNSM s-a adresat printr-o scrisoare preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, prin care solicită să respingă examinarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice, prezentînd un şir de argumente convingătoare în acest sens. Mai cu seamă, sindicaliştii insistă asupra excluderii din „Lista bunurilor nepasibile privatizării” a 75 de întreprinderi care vizează securitatea ţării în domeniile energetic, agroindustrial, transport aerian, telecomunicaţii şi altele.
În opinia lui Oleg Budza, preşedintele CNSM, la privatizare se apelează atunci cînd întreprinderea nu este rentabilă şi statul nu are posibilitate să o dezvolte. „O parte din aceste obiective se dezvoltă dinamic şi aduc venituri colosale, iar în acest caz privatizarea nu are nici un rost”, constată preşedintele CNSM, referindu-se în special la compania „Moldtelecom”.
Oleg Budza consideră că realizarea unui şir de prevederi ale Acordului semnat între FMI şi Guvernul Republicii Moldova, printre care şi privatizarea întreprinderilor statale, vor afecta în cel mai drastic mod nivelul de trai al populaţiei.
„Experienţa mondială ne arată că privatizarea unor întreprinderi de acest tip duce la concedieri masive, creşterea tarifelor la servicii, reducerea serviciilor destinate păturilor socialmente vulnerabile şi contribuie la diminuarea ritmului de dezvoltare a serviciilor prestate de către aceste companii”.
Potrivit Memorandumul încheiat în 2011 cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat angajamentul să reducă semnificativ, pînă la sfârşitul lunii martie 2012, lista de obiective care nu vor fi supuse privatizării şi să extindă lista companiilor supuse privatizării în cadrul organizării ordinare de privatizare.
De asemenea Guvernul intenţionează să pregătească de privatizare Banca de Economii şi să transforme Compania „Air Moldova” în societate pe acţiuni.
Sursa: newsmoldova.md
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
- Planeta a început să trăiască într-o altă dimensiune
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1965
- Populația:
- 112 locuitori
Ţiganca Nouă este un sat din cadrul comunei Ţiganca, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Cantemir și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 112 oameni. Satul Ţiganca Nouă a fost înființat în anul 1965.
Comentarii
(0)