|
O moldoveancă a pus pe roate o afacere cu produse fără gluten
Apreciate pe plan mondial, produsele fără gluten nu sunt foarte solicitate de către moldoveni. O explicaţie ar fi lipsa de informaţie despre beneficiile acestora. Irina Balica, moldoveanca care a pus pe roate o afacere cu produse fără gluten, a declarat pentru IPN că produsul primar pentru care a optat este sorizul. Planta a fost obținută prin încrucișarea a alte două culturi, de către academicianul Ghoerghe Moraru, încă acum 50 de ani. Este o cultură rezistentă la secetă, nepretenţioasă şi cu o roadă de cinci tone la hectar, este o plantă de viitor, a spus antreprenoarea.
Irina Balica a pus afacerea pe roate acum cinci ani, cu ajutorul Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, şi a reușit să dezvolte o linie de prelucrare și ambalare a produselor din soriz, care au ajuns şi într-o reţea de supermarketuri din capitală. Preţul produselor fără gluten autohtone este cu mult mai mic comparativ cu cel al produselor de import, susţine producătoarea. Din recolta obţinută sunt produse patru derivate de produse: crupe boabe, crupe brizate, griş şi făină. Toate produsele se regăsesc sub marca BioEm şi sunt certificate. Produsele sunt recomandate copiilor cu vârsta de până la cinci ani şi femeilor după 50 de ani care au intoleranţă la gluten.
„Cerinţa de produse fără gluten pe piaţa internă nu este foarte activă pentru că lumea nu este foarte informată despre gluten şi până şi medicii nu descoperă întotdeauna la timp boala celiacă, adică intoleranţa la gluten. Acest aspect este ignorat, dar cred că se va aborda cu timpul, prin informarea cetăţenilor despre efectul nociv al consumului de gluten", a declarat Irina Balica.
Sorizul poate fi folosit nu doar ca produs fără gluten, dar ca şi un analog al hriștei, fiind bogat în proteine şi conţine toată gama vitaminei B, ceea ce duce la reducerea nivelului de colesterol în sânge. Irina Balica a spus că încearcă să promoveze consumul de produse fără gluten în grădiniţele şi şcolile din ţară, fiind produse recomandate copiilor, dar există o reticenţă.
Peste 50% din producţie este exportată pe piaţa românească, unde consumatorii sunt mai informaţi, dar şi numărul copiilor cu intoleranţă la gluten este mai mare. Totodată, sorizul moldovenesc a ajuns şi la un producător de paste făinoase din Italia.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1888
- Populația:
- 1473 locuitori
Iliciovca este un sat și comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiscoe și Iliciovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Floreşti şi la 151 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1473 de oameni. Satul Iliciovca a fost menționat documentar în anul 1888 cu denumirea Nicolaevca.
Comentarii
(0)