19 ianuarie 2017, 15:00 Realitatea moldovenească views 3182
Ostalep: Prea multă zarvă în legătură cu federalizarea
19 ianuarie 2017, 15:00 Realitatea moldovenească views 3182

Ostalep: Prea multă zarvă în legătură cu federalizarea

Cunoscutul analist politic, Valeriu Ostalep consideră că se face prea multă gălăgie pe subiectul federalizării Republici Moldova, mai ales că ideea nu e nici la nivel de discuții, doar e o propunere.

Valeriu Ostalep a declarat că, toți cetățenii din RM și peste hotarele ei, au dreptul și posibilitatea să propună o formulă de soluție pentru rezolvarea problemei transnistrene.

„Oricare variantă îi vine lui în cap și care poate să o explice ce înseamnă asta. Există cîteva opțiuni, care în general creierul uman poate să le inventeze la moment, iar prima e stat unitar – așa cum suntem azi și soluționarea problemei conform Legii din 2005. Au trecut 12 ani, Legea este în vigoare, însă nimeni nu o respectă. Nimic nu se mișcă și nimic nu se soluționează. Asta e situația de facto la zi. Altă soluție – federalizarea. Cîțiva subiecți cu anumite competențe, așa cum e Germania, dar și alte federații. De exemplu, nu știu dacă pe dvs. vă sperie, deodată începeți să vă temeți la auzul cuvîntului Federația Germană?! Nu cred că vă temeți, dar Germania e federație. Nici eu nu știu de ce nu mă tem. Altă soluție, confederație – un nivel încă și mai sporit de independență a subiectelor (de exemplu, Elveția), cînd cantoanele, raioanele au un grad foarte înalt de independență și autonomie", a precizat el.

Valeriu Ostalep a menționat că, pe el nu-l sperie nici una din aceste formule. „Dacă este încă vreo soluție teoretică, haideți să ascultăm și a patra opinie. Acum, din acele puține opțiuni care sunt, noi auzim ori cum e azi, ori cum propun frații noștri români și foarte mulți politicieni din RM. Ca RM să dispară în general, adică alipirea malului drept la România, iar Transnistria să facă ce vrea. Iată asta în societate nu trezește așa isterie cum trezește cuvîntul federalizare, care presupune de fapt păstrarea și fortificarea statalității și un grad mai înalt de autonomie pentru subiecți", a punctat analistul.

Valeriu Ostalep a afirmat că el pe acest subiect are o singură opinie. „Haideți să discutăm fiecare opțiune în parte. Nu sunt în stare nici eu și nici dvs., nici Președintele Dodon și nimeni să spunem că știm mai bine decît toți că trebuie de făcut numai așa. Nu, trebuie să discutăm. Iată este opțiunea unu, doi, trei, care sunt plusurile și minusurile. Important e să nu ne uităm idioțește, cum îmi e comod numai mie, pentru că, atunci cînd există conflict, trebuie să examinăm și lor ce le convine. Asta e normal, dacă ești om adecvat. În așa situație, nu o să fie niciodată ca să cîștige numai o parte. Avem și noi de cedat și ei au de cedat", a afirmat el.

Potrivit lui, federația, confederația și statul unitar – sunt trei noțiuni care putem să le discutăm, în principiu, însă ele necesită analiză. „La noi asta nu se face, nimeni nu organizează, nimeni nu discută. La noi, hai să dispară Moldova ori cum e acum, ori iată a apărut a treia opțiune – Dodon, care a zis de federalizare. Se face isterie. Da, asta a spus Dodon. El propune o variantă, haideți să o discutăm. Eu nu zic că trebuie federalizare, că ea nu e discutată în detalii, noi nu știm ce o să presupună. Poate acolo vor fi elemente care nu vor fi acceptabile de Transnistria sau pentru noi. Dar acesta e un subiect al unor dezbateri largi, publice și trebuie de ascultat. Subiectul federalizării trebuie să fie tratat nu prin prisma că așa a spus cineva și am schimbat două păreri, dar să fie un subiect de discuții largi în societate: societate civilă, experți", a mai adăugat Ostalep.

Sursa: tribuna.md

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , politica , Igor Dodon

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
13 locuitori

Podul Lung este un sat din comuna Sipoteni, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Călărași și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 13 oameni. Satul Podul Lung a fost înființat în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.