02 ianuarie 2017, 14:50 Realitatea moldovenească views 5717
Prevederile aprobate de Parlament şi Guvern, care au intrat în vigoare din 1 ianuarie
02 ianuarie 2017, 14:50 Realitatea moldovenească views 5717

Prevederile aprobate de Parlament şi Guvern, care au intrat în vigoare din 1 ianuarie

Noul an vine cu mai multe prevederi noi aprobate de Parlament şi Guvern, care intră în vigoare chiar de astăzi. Pe lîngă legea bugetului de stat şi a politicii bugetar-fiscale, care, în premieră, după şapte ani, au fost puse în aplicaţie din 1 ianuarie, vor fi demarate o serie de reforme.

Prima zi a anului a venit cu veşti bune pentru pensionari. De ieri a intrat în vigoare noua lege a pensiilor care va permite majorarea acestora pentru toți cetățenii. În baza unei noi formule de calcul, plățile vor crește atât pentru cei care se vor pensiona din acest an, cât și pentru cei care au ieșit deja la pensie. În unele cazuri, acestea chiar se vor dubla. Noua lege prevede recalcularea acestora.

Din acest an, vor fi revizuite pensiile stabilite în perioada 2001 - 2008. Legea mai prevede că oamenii, care se vor pensiona din 1 ianurie 2017, dar vor continua să muncească, vor avea dreptul să solicite recalcularea pensiei, o dată la doi ani. Singura condiție este să îndeplinească stagiul complet de cotizare, de 34 de ani.

De ieri asistenții sociali vor avea salarii mai mari. Potrivit documentului, aprobat de Parlament, un asistent social cu studii medii va primi o leafă de 2.900 de lei, iar cei cu studii superioare vor primi 3.440 de lei.

Tot din 1 ianuarie, a intrat în vigoare cea mai importată lege economică a ţării. Bugetul de stat pentru 2017 este bazat pe o creştere economică de trei la sută, o majorare a exporturilor de 10 procente şi a importurilor de 9 la sută. În 2017 vor fi implementate peste 70 de proiecte, dintre care cele mai importante sunt programul de susținere în sectorul drumurilor, programe de dezvoltare a infrastructurii în agricultură și construcția locuințelor pentru persoanele defavorizate.

Potrivit documentului, veniturile la bugetul de stat vor fi mai mari cu 11 la sută față de 2016 şi constituie peste 32 miliarde de lei. Creşterea va fi asigurată de majorarea încasărilor din taxe şi impozite, dar şi de deblocarea finanţărilor şi ajutoarelor financiare externe. În bugetul pentru anul viitor sunt incluse cheltuieli pentru majorarea salariilor în sectorul bugetar. Ministerul Finanţelor a stabilit un deficit bugetar pentru acest an de peste patru miliarde de lei.

Odată cu bugetul, intră în vigoare şi politica bugetar fiscală. Documentul vine cu un regim mai simplu de impozitare pentru persoanele fizice care activează în comerţ. Pentru această categorie, impozitul va fi de un procent din venitul obținut din vânzări, dar nu mai puţin de trei mii de lei.

De asemenea, a fost stabilit un regim fiscal unic de impozitare a veniturilor din activităţi legate de justiţie. Astfel, avocaţii, notarii, executorii judecătoreşti, mediatorii sau experţii judiciari vor plăti statului 18 la sută din cât câştigă. Accizele pentru țigări au fost majorate, iar asta înseamnă că acestea se vor scumpi. Iar cotele accizelor pentru băuturile alcoolice şi bijuterii, vor fi ajustate la rata inflaţiei.

Mai mult, politica bugetar fiscală prevede extinderea până în 2020 a facilităţilor fiscale oferite sectorului IT. Rezidenţii parcurilor IT virtuale vor plăti un impozit unic de 7 la sută din vânzări.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

lege , parlament , guvern , 2017

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
80 locuitori

Cuşelăuca este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mari, raionul Soldăneşti. Satul Cușelăuca este situat la distanța de 30 km de orașul Șoldănești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 80 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Cușelăuca datează din anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.