21 decembrie 2016, 09:40 Realitatea moldovenească views 12450
De la 1 ianuarie 2017, pensionarii vor primi pensii mai mari
21 decembrie 2016, 09:40 Realitatea moldovenească views 12450

De la 1 ianuarie 2017, pensionarii vor primi pensii mai mari

Odată cu implementarea noii legi a pensiilor de la 1 ianuarie 2017, pensionarii vor primi pensii mai mari. Declarația a fost făcută de ministrului Muncii și Protecției Sociale Stela Grigoraș în cadrul emisiunii Fabrika de aseară.

Ministrul susține că reforma este necesară pentru că vechiul sistem de calculare a pensiilor intră în incapacitate de plată.

"Proiectul de lege la care am lucrat noi prevede o serie de măsuri care în complexitatea lor vor aduce la sustenabilitatea financiară a sistemului. Unele măsuri precum este valorizarea, este o măsură foarte costisitoare, pentru că într-adevăr pensiile vor fi mărite. În primul rînd să asigurăm un trai decent oamenilor din Republica Moldova și în al doilea rând să avem un sistem stabil financiar", a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraş.

Invitații în platou spun că noul sistem de calculare a pensiilor va fi benefic pentru pensionari.

"Venim dintr-un sistem sovietic în care ne pensionam cumva, primeam toți aceleași pensii. Trebuie să fie un Guvern, politicieni curajoși ca să facă o astfel de reformă. Sper ca majorarea pensiei și această valorizare pe care o veți face-o anul viitor, să convingă un număr important de pensionari că s-a făcut în interesul lor", a declarat directorul Clubului Politic al Femeilor 50/50, Ecaterina Mardarovici.

În alt context, ministrul Grigoraș a mai declarat că cei care s-au pensionat, pot lucra mai departe. Aceștia vor putea solicita recalcularea pensiei o dată la doi ani.

"Persoanele care și-au stabilit pensia, au dreptul să muncească. Aceste persoane vor primi și salariu și pensia. Persoana continuă să muncească, persoana continuă să contribuie și ca rezultat, o dată la doi ani își va actualiza pensia care va lua în considerare acești ani de lucru suplimentari cu contribuție suplimentară", a declarat Stela Grigoraş.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

pensie , majorare , lege , 2017

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
430 locuitori

Andreevca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pîcalova, Șmalena și Andreevca. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Rîbnița și la 124 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2008, populaţia satului constituia 430 de oameni. Satul Andreevca a fost întemeiat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.