11 decembrie 2016, 13:30 Realitatea moldovenească views 5314
DARE2Change şi-a anunţat cîştigătoarele
Foto: facebook.com/darefashionshow
11 decembrie 2016, 13:30 Realitatea moldovenească views 5314

DARE2Change şi-a anunţat cîştigătoarele

Programul social de mentorat DARE a premiat trei cele mai bune idei sociale realizate în cadrul celei de-a treia ediţii DARE2Change. De data aceasta, 25 de tinere au beneficiat de mentorat timp de trei luni în cadrul proiectului. Ediţia a treia a luat sfârşit pe 10 decembrie.

Programul de mentorat este dedicat fetelor cu vârste între 16 şi 23 de ani – cu nevoi speciale şi din familii social-vulnerabile, de etnie roma şi găgăuză, reprezentante ale comunităţii LGBT, fete ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare. Cele 25 de tinere de la ediţia a treia au fost ghidate pe timpul programului de 21 de femei – absolvente ale ediţiilor anterioare, jurnaliste sau activiste civice.

Mariana Galben, reporteră IPN, a fost mentoră pentru o tânără participantă la program, care îşi doreşte foarte mult să facă o carieră în mass-media. Jurnalista de la IPN a îndrumat-o cum să aplice pentru un job, iar acum tânăra lucrează la o publicaţie periodică. Mariana Galben apreciază că astfel de programe le ajută pe fetele care au prea puţină încredere în sine să se afirme, să devină mai încrezătoare. De cealaltă parte, cei care asigură mentoratul învaţă cum pot să-i ajute pe cei din jur, dar și își fortifică abilităţile de lider.

Câştigătoarele ediţiei a treia sunt: Iuliana Tabacari, care îşi propune crearea unei asociaţii „Viaţa Independentă în Societate (VIS Hânceşti)"; Victoria Mudreac - pentru ideea de creare a revistei online despre cărţi şi pentru pasionaţii de lectură - Haibun.md; şi Rodica Caimac – cu ideea de incluziune socială a tinerilor cu deficienţe mentale din Orhei şi deprinderea abilităţilor de socializare.

Povestind despre experienţa sa, o altă mentoră, jurnalista Violeta Scrişu, a spus că pentru un mentor este emoţionant acel moment când îşi vede contribuția investită într-o persoană. „În propria relaţie de mentorat am reuşit să-mi fac menteea mai mândră de ea, mai ambiţionată, mai încrezătoare şi...mai fericită. DARE2Change este un proiect menit să schimbe vieţile oamenilor. Eu am învăţat de aici că integritatea grupurilor marginalizate din Republica Moldova depinde de noi, inclusiv de mine, iar acest lucru mă motivează să mă implic în viitor şi în alte proiecte de acest gen", a afirmat tânăra.

Pentru contribuţia importantă a programului DARE2Change în domeniul drepturilor omului, pe 8 decembrie 2016, Nataliei Vozian, fondatoare DARE, i-a fost decernat Premiul ONU în domeniul drepturilor omului pentru activism civic.

Pe parcursul DARE2Change fetele au participat la mai multe traininguri gratuite despre sănătate şi alimentaţie corectă, liderism, puterea feminină, comunicare şi PR, art terapie, dezvoltare profesională, antreprenoriat şi scriere de business-planuri, drepturile omului şi egalitatea de gen, internet şi tehnologii avansate etc.

DARE2Change este primul program de mentorat social care are drept scop schimbarea de percepţie şi atitudine în societate faţă de femeile din grupurile social vulnerabile şi marginalizate prin creşterea accesului la educaţie, angajare şi dezvoltarea oportunităţilor antreprenoriale. Programul este implementat cu suportul Fundaţiei Est Europene, Guvernul Suediei şi DANIDA.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

femei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1654
Populația:
1021 locuitori

Năpădeni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Năpădeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 51 km de orașul Ungheni şi la 87 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1021 de oameni. Satul Năpădeni a fost menționat documentar în anul 1654.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.