10 decembrie 2016, 10:45 Realitatea moldovenească views 5757
Bugetul pentru 2017 a fost votat în prima lectură
10 decembrie 2016, 10:45 Realitatea moldovenească views 5757

Bugetul pentru 2017 a fost votat în prima lectură

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017. Acesta este fundamentat pe o creștere economică de 3%, pe o majorare de 10% a exporturilor și o creștere a importurilor de 9%; pe prioritățile de politici publice ale Guvernului și, nu în ultimul rând, pe prevederile acordurilor de finanțare cu partenerii de dezvoltare.

Potrivit documentului, veniturile la bugetul de stat înregistrează o creștere cu 11 la sută față de bugetul de stat aprobat pe 2016, constituind 32,8 mlrd. lei. Majorarea veniturilor se datorează în proporție de 73,5 la sută majorării încasărilor din impozite și taxe. Al doilea şi cel mai important factor îl reprezintă granturile care vor însuma 3 mlrd. lei, în creştere cu 47%.

Cheltuielile din bugetul de stat înregistrează o creștere cu 9 la sută faţă de bugetul de stat aprobat pe 2016, constituind 36,9 mlrd. lei. Creșterea cheltuielilor este pe fundalul majorărilor salariale prevăzute, a cheltuielilor adiționale reformelor și stingerea datoriei de stat.

Deficitul este prevăzut în sumă de 4155,6 mln. lei. Principalele surse de finanțare ale deficitului bugetului de stat sunt sursele interne (inclusiv mijloacele din privatizarea patrimoniului public, din vânzarea activelor băncilor aflate în procedura de lichidare, emisiunea netă a VMS), și sursele externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și pentru finanțarea proiectelor din surse externe).

Pentru realizarea proiectelor cu finanțare externă, în proiectul bugetului de stat se prevăd cheltuieli în volum total de 2 735,5 mil. lei (7,4% din total cheltuieli), cu o creștere față de anul 2016 cu 13,8 la sută.

În anul 2017 vor derula circa 73 proiecte, dintre care cele mai importante sunt programul de susținere în sectorul drumurilor, programe de dezvoltare a infrastructurii în agricultură și construcția locuințelor pentru persoanele defavorizate.

În învățământ vor fi renovate 21 de şcoli și 40 de instituții preșcolare. Vor fi, de asemenea,renovate şi dotate 12 centre de excelenţă din învăţământul profesional tehnic, majorate bursele pentru 36 mii de elevi și studenți.

În anul 2017 se prevăd alocaţii de 161,7 mil.lei pentru reforma poliţiei şi 49,2 mil. lei pentru finalizarea construcției/reconstrucției obiectelor de investiții capitale, în contextul Strategiei de reformare a sectorului justiției.

La capitolul „Protecție socială", se prevede indexarea pensiilor de asigurări sociale cu 6,8%; majorarea mărimii indemnizației unice la nașterea copilului; majorarea cu 50% a indemnizației pentru tineri specialiști şi indexarea burselor la rata inflației.

Cât ține de programul „Prima Casă", o premieră a bugetului pentru anul viitor, deputatul George Mocanu a menționat că cele 15 milioane de lei, ar însemna „vreo 25 de apartamente", ori „dacă vreți să subvenționați pentru 20 de ani – vor fi vreo 10-15 beneficiari". „Cum vom stabili cine sunt cele 10-15 familii tinere? Noi avem foarte mulți tineri care stau la chirie. Poate le oferim o subvenție, iar dacă noi vreo 20-25% o vom subvenționa, vom avea cel puțin 2-3 mii de persoane".

Octavian Armațu a declarat că se dorește preluarea ideei „colegilor din România în care statul devine co-garant pentru tinerele familii, facilitează primirea unui credit pentru prima casă și permite scăderea ratei la creditare".

De asemenea, vor fi majorate salariile pentru funcționari publici, judecători, procurori. Totodată, salariile pentru angajații Serviciului Fiscal și Vamal se vor dubla, în scopul asigurării unei administrări mai eficiente a încasărilor la bugetul public național şi eliminarea factorului coruptibil.

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2017 urmează să fie aprobat să fie aprobat în a doua și a treia lectură.

Sursa: deschide.md

Cuvinte cheie:

buget , Moldova , parlament , 2017

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
11860
Populația:
505 locuitori

Paicu este un sat din cadrul comunei Zîrneşti, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Cahul și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 505 oameni. Satul Paicu a fost menționat documentar în anul 1860.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.