04 decembrie 2016, 11:20 Realitatea moldovenească views 9272
Pensiile vor fi mai mari din 2017
04 decembrie 2016, 11:20 Realitatea moldovenească views 9272

Pensiile vor fi mai mari din 2017

Oamenii care se vor pensiona începând cu anul viitor vor primi de aproape două ori mai mulţi bani decît în sistemul actual.

Declaraţia a fost făcută de premierul Pavel Filip în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune. Potrivit lui, un proiect de lege privind reformarea sistemului de pensii urmează să intre în vigoare începînd de anul viitor. Documentul este menit să asigure un trai decent pentru toţi beneficiarii.

"Ca rezultat al acestei reforme, dacă o punem în aplicare aşa cum ne-am programat din 1 ianuarie 2017, pensionarii care vor intra în sistem, adică cel care va ieşi la pensie în 2017, deja va avea o pensie mai mare cu de la 50 pînă la 100 de procente. Pensia va fi cu jumătate sau de două ori mai mare decât ar avea-o în sistemul actual de pensii", a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Proiectul prevede o nouă formulă care va oferi cetățenilor oportunitatea să-și calculeze viitoarea pensie. De asemenea, documentul stabileşte aceeaşi vârstă de pensionare şi aceeaşi vechime în muncă pentru diferite categorii de beneficiari.

"Cei care au ieşit la pensie din 2001 până în 2008, vor resimţi o majorare de pensii deja în 2017, de până la 35 de procente. Astfel, noi vom ridica pensiile deasupra minimului de existenţă. Partea negativă este că va trebui să majorăm şi vârsta de pensionare până la 62 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi. Asta se va întîmpla timp de 10 ani, în fiecare an se va majora cu şase luni", a adăugat prim-ministrul Pavel Filip.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat de Parlament, începînd cu anul 2017, singura instituţie care va stabili şi achita pensiile va fi Casa Națională de Asigurări Sociale. În acest mod, va fi asigurată o transparență mai mare în gestionarea banilor publici.

Noul document nu va influența condițiile și modalitatea de stabilire a pensiei pentru persoanele angajate în structurile de forță.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

pensie , majorare , 2017

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1652
Populația:
5325 locuitori

Chetrosu este un sat şi comună din raionul Drochia. Chetrosu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 7 km de orașul Drochia și la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5325 de oameni. Satul Chetrosu a fost menționat documentar în anul 1652.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.