25 noiembrie 2016, 17:00 Realitatea moldovenească views 4777
Parlamentul: Procurorul General va fi ales de către Președinte
25 noiembrie 2016, 17:00 Realitatea moldovenească views 4777

Parlamentul: Procurorul General va fi ales de către Președinte

Parlamentul a adoptat astăzi Proiectul de lege ce prevede modificarea Constituției, care stipulează numirea de către Președintele țării a Procurorului general. Proiectul a fost adoptat cu 84 de voturi.

Potrivit proiectului, șeful statului va numi procurorul general la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reânnoit.

Modificarea se referă la trei articole care definesc instituția Procuraturii, funcția procurorului general și a celor ierarhic inferiori, precum și activitatea Consiliului Superior al Procurorilor.

Necesitatea modificării legii supreme a venit după adoptarea noii legi a procuraturii, care schimbă, între altele, modalitatea de desemnare a Procurorului General și minimalizează impactul politicului asupra instituției procuraturii.

Potrivit legii, candidatul pentru funcția de procuror general este desemnat în urma unui concurs public organizat de Consiliul Superior al Procurorilor și înaintat Președintelui. Șeful statului, la fel ca și în cazul judecătorilor, poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSP.

Poriectul a fost votat astăzi în parlament, în prima și a doua lectură.

 

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

procuror , parlament , președinte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
1980 locuitori

Lunga este un sat şi comună din raionul Floreşti. Lunga este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, satul se află la distanța de 8 km de orașul Florești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1980 de oameni. Satul Lunga a fost întemeiat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.