10 noiembrie 2016, 15:45 Realitatea moldovenească views 4466
Competențe largi pentru autoritatea tutelară
10 noiembrie 2016, 15:45 Realitatea moldovenească views 4466

Competențe largi pentru autoritatea tutelară

La inițiativa Ministerului Muncii, Guvernul a acceptat proiectul de modificare a Codul familiei referitor la reducerea vîrstei matrimoniale.

În prezent, în baz unor motive temeinice, se poate încuviinţa încheierea căsătoriei cu reducerea vîrstei matrimoniale, dar nu mai mult decît cu doi ani. Iar reducerea vîrstei matrimoniale poate fi încuviinţată de autoritatea administraţiei publice locale, în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul persoanele care doresc să se căsătorească, în baza cererii acestora şi acordului părinţilor minorului.

Se va substitui autoritatea locală cu autoritatea tutelară în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul persoanele care doresc să se căsătorească. Iar în calitate de autorități tutelare vor fi primarii de sate și orașe.

Autoritățile tutelare teritoriale vor mai deține competențe legale de: determinare a domiciliului copilului; executare a drepturilor părintești; participare la examinarea litigiilor privind educarea copiilor; restabilire a drepturilor părintești; obligare a părinților de a-și întreține copiii; rezolvare a problemelor referitoare la plata pensiei de întreținere a copiilor.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

drepturi , copii , schimbări

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
2633 locuitori

Recea este un sat şi comună din raionul Străşeni. Recea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Strășeni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2633 de oameni. Satul Recea a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.