|
Moldova îşi alege preşedintele
Peste 2 milioane 800 de mii de alegători (2 816 377 conform listelor electorale) cu drept de vot sunt aşteptaţi astăzi, 30 octombrie, la urne pentru a alege preşedintele Republicii Moldova pentru următorul mandat de patru ani. Secţiile de votare sunt deschise de la ora 7.00 până la ora 21.00, transmite IPN.
În total sunt deschise 2081 de secţii de votare, inclusiv 100 peste hotare. Pentru prezidenţiale au fost tipărite 3 132 427 de buletine de vot, iar mai mult de două milioane dintre ele vor fi în limba română.
Pe teritoriul Republicii Moldova cetăţenii îşi pot exercita dreptul la vot în baza buletinului de identitate, cu fişa de însoţire, sau în baza buletinului de identitate provizoriu. În această zi, toate secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei ale Întreprinderii de Stat „Registru" activează de la ora 7.00 până la ora 21.00, asigurând eliberarea buletinelor de identitate provizorii.
Persoanele aflate peste hotare pot vota în baza paşaportului cetăţeanului Republicii Moldova sau, în cazul marinarilor, în baza livretului de marinar. Aceştia pot vota şi cu paşaportul expirat, cu condiţia că paşaportul conţine şi codul numeric personal, pe care nu-l conţin paşapoartele eliberate până în anul 2000.
Persoanele care din motive de sănătate nu se pot deplasa la secţia de votare mai pot solicita şi astăzi votarea la locul aflării. Cererile pentru urna mobilă vor fi făcute în scris, până la ora 15.00, şi vor fi însoţite de certificat medical. Doar persoanele cu dizabilităţi de vedere pot înainta cereri privind votarea la locul aflării inclusiv în formă verbală.
Scrutinul este monitorizat de 3202 persoane acreditate în calitate de observatori naţionali din partea a 20 de organizaţii, dintre care 106 persoane în calitate de observatori naţionali care vor monitoriza desfăşurarea procesului electoral în secţiile de votare constituite în afara ţării. De asemenea, CEC a acreditat în calitate de observatori internaţionali 562 de persoane din partea a 52 de instituţii internaţionale.
Alegătorii îşi vor alege preşedintele din nouă candidaţi. În dreptul candidatului Partidului Democrat, Marian Lupu, va fi aplicată ştampila „retras". Cei nouă candidaţi rămaşi în cursă sunt:
Candidatul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu;
Candidatul Partidului Popular European, Iurie Leancă;
Candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Dumitru Ciubaşenco;
Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu (candidat comun);
Candidatul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon;
Candidata independentă Silvia Radu;
Candidata independentă Maia Laguta;
Candidata Partidului Dreapta, Ana Guţu;
Candidatul independent Valeriu Ghileţchi.
Agitaţia electorală în ziua scrutinului este interzisă. Nu se permite desfăşurarea sau reflectarea activităţilor cu tentă de agitaţie electorală şi nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. Continuarea agitaţiei electorale în ziua alegerilor de către mass-media, concurenţi electorali şi cetăţeni constituie contravenţie administrativă şi se sancţionează cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice şi amendă de la 40 la 50 de unităţi convenţionale aplicată candidatului electoral.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1854
- Populația:
- 1092 locuitori
Işcălău este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Doltu, Işcălău și Burghelea. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Fălești și la 131 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1092 de oameni. Satul Işcălău a fost menționat documentar în anul 1854.
Comentarii
(0)