|
„Scrisoarea de Drepturi” va fi înmînată tuturor persoanelor reținute de poliție
Fundația Soros-Moldova, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, a lansat „Scrisoarea de drepturi", un document informativ ce va fi înmînat fiecărei persoane la momentul reținerii. Conținutul scrisorii a fost elaborat într-un limbaj accesibil și tradus în 10 limbi de circulație sporită pe teritoriul țării (rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară, turcă, engleză, franceză, arabă, italiană, germană). Documentul a fost tipărit în 125 000 de exemplare, care vor fi repartizate în toată țara.
La momentul reținerii, fiecare cetățean va primi o scrisoare în care se indică următoarele:
Dacă sînteți reținut, aveți următoarele drepturi:
1. Asistență din partea unui avocat
• Aveți dreptul la un avocat. Dacă nu aveți suficienți bani pentru a achita serviciile unui avocat, aveți dreptul la un avocat plătit de către stat. Cereți ajutorul poliției pentru a lua legătura cu avocatul.
• Aveți dreptul la întîlniri confidențiale cu avocatul, nelimitate ca număr și ca durată.
2. Informații privind motivele reținerii și drepturile Dumneavoastră
• Aveți dreptul să știți de ce ați fost reținut și de comiterea cărei fapte sînteți suspectat.
• Aveți dreptul să cereți poliției informații și explicații cu privire la drepturile Dumneavoastră.
3. Dreptul de a păstra tăcerea
• Aveți dreptul să faceți declarații sau să refuzați să faceți declarații care țin de presupusa infracțiune. Consultați avocatul înainte de a lua decizia.
4. Accesul la documente
• Aveți dreptul să faceți cunoștință cu copia de pe procesul-verbal cu privire la reținere și cu copii ale tuturor hotărîrilor care se referă la drepturile și interesele Dumneavoastră. Cereți poliției acces la aceste documente.
5. Înștiințarea rudelor sau a altor persoane
• Aveți dreptul să informați rudele sau o altă persoană la alegerea Dumneavoastră despre faptul că ați fost reținut și despre locul unde vă aflați în maxim 6 ore de la momentul cînd ați fost adus la poliție. Cereți poliției să vă ajute să informați persoana aleasă.
• În cazuri excepționale, poliția poate amîna înștiințarea rudelor sau a altor persoane cu pînă la 12 de ore de la reținere. Poliția este obligată să vă informeze cu privire la această decizie.
• Dacă sînteți cetățean străin, aveți dreptul să informați ambasada sau consulatul țării Dumneavoastră, iar dacă sînteți militar, aveți dreptul să informați unitatea militară în care vă faceți serviciul militar.
• Dacă nu ați împlinit 18 ani, poliția este obligată să informeze părinții sau reprezentatul legal despre reținerea și locul aflării Dumneavoastră.
6. Asistență medicală
• Aveți dreptul la asistență medicală independentă, inclusiv pe cont propriu. Informați poliția dacă aveți nevoie de a consulta de urgență un medic.
7. Interpretare și traducere
• Dacă nu cunoașteți limba romînă, aveți dreptul la traducător în mod gratuit.
• Traducătorul vă poate ajuta să comunicați cu poliția și cu avocatul Dumneavoastră, vă poate traduce anumite părți din documentele de care luați cunoștință.
8. Durata privării de liberate
• Puteți fi reținut de poliție pentru maxim 72 de ore. La sfîrșitul acestei perioade, trebuie să fiți eliberat sau să fiți audiat de către un judecător, care va decide cu privire la continuarea privării de libertate.
„Cele opt drepturi fundamentale menționate devin automat obligațiuni pentru reprezentanții poliției. Cu siguranță, prin utilizarea practică a acestei scrisori vom evita eventuale interpretări și conflicte în momentul reținerii", a menționat Ministrul Afacerilor de Interne al RM, Alexandru Jizdan, în cadrul evenimentului de lansare.
„Scrisoarea de drepturi" este adaptarea modelului orientativ de Notă privind drepturile, anexă la Directiva 2012/13/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 mai 2012 privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale. Ajustarea la rigorile procedurii penale a RM a fost efectuată de membrii Grupului de Experți al Proiectului Garanții procesuale la etapa urmăririi penale, implementat de Programul de Drept al FSM și IGP. Modelul final al scrisorii a fost propus odată cu publicarea îndrumarului pentru practicieni Reținerea în procesul penal.
În conformitate cu ordinul Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Scrisoarea de drepturi urmează a fi distribuită Inspectoratelor de Poliție, Poliției de Frontieră și Biroului de Migrație și Azil.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1420
- Populația:
- 5934 locuitori
Lozova este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lozova şi Stejăreni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Strășeni și la 48 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 5934 locuitori. Satul Lozova a fost menționat documentar în anul 1420.
Comentarii
(0)