16 septembrie 2016, 11:15 Realitatea moldovenească views 4632
Produsele moldovenești care au cea mai mare popularitate pe pieţele străine
16 septembrie 2016, 11:15 Realitatea moldovenească views 4632

Produsele moldovenești care au cea mai mare popularitate pe pieţele străine

Moldovenii exportă, în mare parte, produse de manufactură şi alimente. Mărfurile industriale fabricate manual sînt lidere şi la capitolul importuri.

Produsele fabricate manual de moldoveni, dar şi cele alimentare se bucură de cea mai mare popularitate pe pieţele străine. Pe locul trei în topul exporturilor sînt echipamentele de transport confecţionate în Zonele Economice Libere sau Parcurile Industriale.

În total, vînzările de produse autohtone peste hotare s-au redus cu peste 11 la sută. Scăderea a fost determinată de micşorarea exporturilor fructelor şi legumelor, a uleiurilor vegetale şi a zahărului.

Atît cît exportăm, atît şi importăm produse de manufactură. De asemenea, importatorii moldoveni cumpără din străinătate maşini, echipamente pentru transport şi produse chimice. În lipsa resurselor naturale de gaze şi produse petroliere, sîntem nevoiţi să le importăm. Totuşi, de la începutul anului, moldovenii au redus consumul acestora, iar în consecinţă a scăzut şi nivelul total al importurilor.

În schimb, persoanele fizice şi-au sporit interesul faţă de mărfurile străine şi optează tot mai mult să le achiziţioneze personal. În mare parte, moldovenii au importat automobile.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

produse , import

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1759
Populația:
1619 locuitori

Cruzeşti este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ceroborta și Cruzeşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1619 oameni. Satul Cruzești a fost menționat documentar în anul 1759.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.