|
Biroul Istoriilor de Credit va informa despre datoriile cetăţenilor
În Republica Moldova informaţia despre neîndeplinirea de către persoanele fizice a obligaţiilor sale faţă de organizaţiile de creditare va fi pusă la dispoziţie de Biroul Istoriilor de Credit fără acordul preliminar al cetăţenilor.
Potrivit lui Iurie Filip, vicepreşedintele Consiliului administrativ al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, acest fapt este prevăzut de amendamentele la Legea privind biroul istoriilor de credit, a căror introducere a fost aprobată de Guvern.
Iurie Filip a specificat că în prezent orice informaţie despre datoriile persoanelor fizice poate fi procesată de organizaţiile de creditare şi Biroul istoriilor de credit numai cu acordul preliminar al acestor cetăţeni.
„Amendamentele introduse se referă la cea mai mare parte a populaţiei şi trebuie conştientizate de toţi cei care se adresează după credite instituţiilor bancare şi extrabancare", a spus vicepreşedintele Consiliului administrativ al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.
El a adăugat că acestea şi alte modificări la legislaţia naţională, care se referă la formarea, procesarea, păstrarea şi acordarea de către Biroul Istoriilor de Credit a informaţiei despre executarea de către debitori a obligaţiilor lor la contractele de creditare s-a decis să fie aplicate pentru a îmbunătăţi şi extinde posibilităţile Biroului Istoriilor de Credit la colectarea şi livrarea informaţiei despre datoriile populaţiei şi agenţilor economici.
Proiectul de lege prevede reducerea de la 30 de zile calendaristice pînă la 7 zile de lucru termenul în care sursele de formare a istoriei de credit trebuie să prezinte Biroului Istoriilor de Credit informaţia care face parte din componenţa istoriei de credit.
Se prevede, de asemenea, reducerea termenului în care Biroul va asigura păstrarea istoriilor de credit de la 7 pînă la 5 ani din ziua ultimei modificări a informaţiei despre obligaţiile debitorului, care se conţine în istoria de credit.
Această modificare se introduce la propunerea experţilor internaţionali, ţinîndu-se cont că termenul de 7 ani este destul de mare pentru păstrarea acestor date şi în peste 50% din ţările, unde funcţionează Biroul Istoriilor de Credit, această informaţie este lichidată după 5 ani, iar în practica internaţională termenul de 3-5 ani se consideră echitabil pentru crearea unei baze sigure de date şi acordarea şansei a doua consumatorului cu istorie de credit negativă.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1925
- Populația:
- 86 locuitori
Hîrtop este un sat din cadrul comunei Băiuș raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Leova și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 86 de oameni. Satul Hîrtop a fost înființat în anul 1925.
Comentarii
(2)