05 septembrie 2016, 15:45 Realitatea moldovenească views 7637
Ce trebuie să știi dacă nu ai fost tratat respectuos într-un magazin, local sau de către un taximetrist
05 septembrie 2016, 15:45 Realitatea moldovenească views 7637

Ce trebuie să știi dacă nu ai fost tratat respectuos într-un magazin, local sau de către un taximetrist

Casa de avocatură „Efrim, Roșca & Asociații"

Zi de zi apelăm la diferite servicii ale agenților privați și avem așteptarea ca acestea să fie prestate la o calitate pe măsura banilor achitați. Asta ar fi într-o lume ideală, unde clientul este respectat. Realitățile demonstrează că în Republica Moldova clientul, nu întotdeauna, este tratat cu respect, scrie portalul BizLaw.md. Cu siguranță ați auzit fraze de la vînzătorii din magazin: „Dar Dvs. aveți suficienți bani să cumpărați această rochie?", sau atunci cînd ați intrat în fugă într-o cafenea să pierdeți timpul pînă la o altă întîlnire: „Doar atît aveți de comandat, o cafea?", sau cînd ajungeți la destinație șoferul de taxi vă reproșează: „50 de lei? Nu aveți mai mărunți? Dacă nu aveți alergați la magazinul de după colț și schimbați!". Exemple de acest fel sînt nenumărate. Dvs., ca și client care achită bani pentru un anumit serviciu, trebuie să știți cum reacționați la un asemenea comportament lipsit de respect.

Este important să știți că Dvs. sînteți consumator, iar pentru a vă proteja drepturile trebuie să faceți cunoștință cu Legea privind protecția consumatorilor. Această lege obligă toți agenții economici care prestează anumite servicii sau vînd anumite bunuri să posede așa numitele Condici de reclamații sau Registre de reclamații. Astfel, odată ce Dvs. considerați că un vînzător sau chelner nu a manifestat un comportament respectuos, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să solicitați acest Registru de reclamații în care să completați toate rubricile goale.

Atunci cînd veți solicita acest Registru, vă veți întîlni cu reacții de genul: „Registrul e la contabilul companiei și acesta nu este la moment pe loc", „Registrul nu mai are pagini disponibile" sau „Nu avem Registru de reclamații, dar puteți discuta cu administratorul". În acest context, este important să cunoașteți că, în conformitatea cu legea sus menționată, vînzătorii/prestatorii de servicii sînt obligați să dețină Registrul de reclamații într-un loc vizibil la care să aibă acces consumatorii. Scoaterea Registrului din incinta unității (localului respectiv) este strict interzisă. Mai mult ca atît, vînzătorii şi prestatorii de servicii, vinovaţi de încălcarea modului stabilit de ţinere a Registrului de reclamaţii, precum şi de refuzul de a-l prezenta la prima cerere a consumatorului, care a prezentat bonul de casă sau alt document ce confirmă actul de cumpărare sau serviciul prestat, sînt traşi la răspundere administrativă, în condiţiile legii.

În cazul în care ați apelat la un serviciu de taxi, Registrul de reclamații ar trebui să se afle la sediul companiei. Asigurați-vă că ați recepționat bonul fiscal la sfîrșitul călătoriei. Imediat ce ați urcat în taxi, insistați ca șoferul să pornească aparatul de taxat, astfel încît Dvs. să aveți proba necesară la completarea reclamației.

După ce ați făcut însemnările în Registru, asigurați-vă că toate paginile și reclamațiile sînt numerotate pentru a evita ruperea/excluderea reclamației și lăsați toate datele de contact pentru a fi ulterior contactat. În cele ce urmează, în conformitate cu reglementările în vigoare, conducătorul societății comerciale respective este obligat, în termen de două zile, să examineze reclamațiile înscrise în Registrul de reclamații și să ia toate măsurile necesare. În termen de 5 zile trebuie să primiți un răspuns în scris la adresa și/sau telefonul indicat.

În cazul în care nu va parveni niciun răspuns, în baza Legii privind protecția consumatorilor, sînteți în drept să pretindeți repararea prejudiciului cauzat de serviciile necorespunzătoare indiferent de faptul dacă v-ați aflat sau nu în relații contractuale cu vînzătorul sau prestatorul de servicii.

Și nu uitați, clientul întotdeauna are dreptate. Iar pentru acest lucru trebuie să vă cunoașteți drepturile.

Sursa: www.bizlaw.md

Cuvinte cheie:

drepturi , consumatori , sfat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2836 locuitori

Selişte este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Selişte și Păruceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 78 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2836 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.