|
Ce creştere a exporturilor se aşteaptă în Moldova
Ministerul Economiei prognozează creșterea exportului de mărfuri în perioada anilor 2017-2019 cu circa 5,7% anual, iar a importurilor – cu circa 4,7% anual, notează NOI.md.
Acest fapt este prevăzut de noua prognoză a indicilor macroeconomici pe anii 2017-2019, efectuată de instituţie.
Printre factorii principali care vor contribui la majorarea treptată a exporturilor în perioada de prognoză specialiştii instituţiei de resort nominalizează: restabilirea cererii externe, ofertei interne la produsele agricole, creșterea calitativă a exporturilor, în special, datorită investițiilor efectuate în extinderea şi reînnoirea bazei tehnologice, şi, respectiv, integrarea produselor moldovenești în fluxurile internaţionale.
Reprezentanții Ministerului Economiei au menţionat că, în scopul extinderii şi diversificării piețelor de export pentru produsele moldovenești, precum şi ținînd cont de existenţa unui interes sporit din partea agenților economici autohtoni din domeniul agroalimentar de a stabili relații comerciale cu China și Egiptul, instituţia a inițiat consultări privind oportunitatea negocierii unor eventuale acorduri de comerț liber interstatale cu ţările respective.
Mai mult, în viitorul apropiat va intra în vigoare Acordul de comerț liber între Moldova şi Turcia, care va liberaliza schimburile comerciale între ambele țări pentru circa 9 mii de poziții tarifare.
Acordul în cauză are drept scop promovarea comerțului reciproc, dezvoltarea relațiilor economice dintre țări, contribuie la eliminarea barierelor în calea comerțului şi extinderea schimburilor comerciale, precum şi crearea condițiilor pentru continuarea atragerii investițiilor, în special pentru dezvoltarea celor mixte în ambele state.
Potrivit Ministerului Economiei, majorarea volumului importurilor în următorii trei ani va fi condiționată de restabilirea cererii interne, în special pentru materia primă de import din partea mediului de afaceri, majorarea fluxului de investiții, în special a mașinilor, aparatelor electrice, produselor minerale.
Ponderea majoră în totalul importurilor va reveni, în special, resurselor energetice, datorită creșterii economice preconizate în sectoarele de bază ale economiei, dar mai ales a prețurilor la gaze naturale şi petrol.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1581
- Populația:
- 3519 locuitori
Fundurii Vechi este un sat şi comună din raionul Glodeni. Fundurii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Glodeni și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3519 oameni. Satul Fundurii Vechi a fost menționat documentar în anul 1581.
Comentarii
(0)