|
Au fost desemnaţi laureaţii Premiului Național 2016
Lista cîştigătorilor Premiului Naţional din ediţia 2016 a fost aprobată în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului. Potrivit deciziei Executivului, personalităţile cu cele mai remarcabile realizări, cu impact major asupra domeniilor de importanţă naţională, vor fi premiate cu cîte 100 de mii de lei.
Laureaţii Premiului Naţional au concurat în patru domenii, conform sferei de activitate şi rezultatele deosebite obţinute. Astfel, Premiul Naţional în domeniul ştiinţei a fost acordat lui Constantin Eţco, doctor habilitat în ştiinţe medicale, pentru contribuția sa în dezvoltarea managementului sistemului de sănătate și implementarea asigurărilor medicale obligatorii în Republica Moldova. La aceeaşi categorie, pentru valorificarea istorico-științifică a moștenirii intelectuale a lui Dimitrie Cantemir și promovarea acesteia pe plan internațional, a fost apreciat academicianul Victor Ţvircun.
În domeniul tehnologiilor au fost acordate două premii, şi anume: doctorului în ştiinţe agricole Gheorghe Gaberi şi doctorului habilitat în ştiinţe tehnice Constantin Sîrghi, pentru crearea și implementarea soiurilor autohtone și a tehnologiilor moderne în sectorul vitivinicol național, precum şi conferenţiarului universitar Anatolie Zolotcov, pentru soluțiile tehnologice privind rezistența pereților structurali de beton armat a clădirilor la acțiuni seismice.
Cele mai multe premii în anul curent au fost acordate personalităţilor din domeniul culturii şi artei. Nicolae Glib a fost apreciat pentru excelență în carieră sa muzicală, Petru Hadîrcă - pentru promovarea artei teatrale în Republica Moldova şi peste hotare, iar Virgiliu Mărgineanu şi Leontina Vataman-Mărgineanu, pentru inițierea și organizarea cu succes a Festivalului Internațional de Film Documentar "Cronograf".
Laureaţi ai Premiului Naţional 2016 au mai fost desemnaţi: scriitorulAndrei Ţurcanu, pentru lucrările de critică literară și poezie "Arheul marginii și alte figuri" și "Zăpezi în august", poetul Traian Vasilcău, pentru trilogia psalmodică "Regăsit în cer", promovarea literaturii naţionale peste hotare și organizarea evenimentelor culturale de susţinere a tinerelor talente, şi Simion Zamşa, pentru activitatea fructuoasă în domeniul artei plastice, inclusiv Opera omnia.
Premiul Naţional se acordă anual de Guvern ca semn de gratitudine pentru rezultatele obţinute în diverse arii de activitate, inclusiv: cercetare, dezvoltare tehnologică și culturală. Selectarea laureaţilor se face prin vot secret de către o comisie formată din prim-ministrul Republicii Moldova, miniştri şi conducători ai instituţiilor de resort, oameni de creaţie şi reprezentanţi ai mediului academic. Ceremonia festivă de înmânare a Premiului Naţional va avea loc vineri, 26 august 2016, la Palatul Republicii.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1783
- Populația:
- 1701 locuitori
Cobusca Nouă este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Cobusca Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Anenii Noi și la 39 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1701 oameni. Satul Cobusca Nouă a fost menționat documentar în anul 1783.
Comentarii
(0)