05 august 2016, 10:31 Realitatea moldovenească views 3943
Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la prevenirea și combaterea terorismului
05 august 2016, 10:31 Realitatea moldovenească views 3943

Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la prevenirea și combaterea terorismului

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege cu privire la prevenirea și combaterea terorismului, care, potrivit autorului documentului, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) devine o amenințare, inclusiv pentru Republica Moldova, relatează MOLDPRES.

„Organizaţia teroristă Daesh a trasat obiective concrete, localizate geografic. Astfel, în reţelele de socializare a apărut harta viitorului Califat al „Statului Islamic", fiind evidenţiate teritoriile pe care gruparea planifică să le includă în componenţa Califatului în următorii 5 ani, inclusiv teritoriul Republicii Moldova. Deşi se află departe de teatrele de conflict, Moldova a experimentat asupra sa consecinţele activităţii teroriste, nu ca victimă a atentatelor, ci ca zonă de tranzit şi refugiu pentru terorişti activi sau potenţiali", constată SIS.

Proiectul de lege determină cadrul juridic şi organizatoric al activităţii de prevenire şi combatere a terorismului în Republica Moldova, modul de coordonare a activităţii subdiviziunilor specializate în prevenirea şi combaterea terorismului, a acţiunilor întreprinse de autorităţile publice centrale şi locale, de asociaţiile şi organizaţiile obşteşti, de persoanele cu funcţii de răspundere. Pentru dirijarea şi desfăşurarea operaţiei antiteroriste se creează Comandamentul Operaţional Antiterorist.

„Depistarea activităţii teroriste se asigură prin acţiuni informative şi contrainformative, prin colectarea, analiza şi prelucrarea datelor despre factori care ar periclita securitatea antiteroristă", conform proiectului de lege elaborat de SIS. Serviciul de Securitate menționează că riscurile teroriste la adresa Republicii Moldova devin tot mai accentuate.

Legea conține noi prevederi ca verificarea pasagerilor companiilor aeriene. În vederea realizării măsurilor de asigurare a securităţii antiteroriste, companiile aeriene care efectuează curse în/din Republica Moldova sînt obligate să transmită SIS, după îmbarcarea la bordul aeronavei, însă nu mai tîrziu de momentul decolării, lista pasagerilor pentru ca aceştia să poată fi verificaţi pînă la momentul trecerii controlului de frontieră în statul de destinaţie. O altă noutate este crearea Consiliului teritorial antiterorist.

Proiectul de lege va fi remis Parlamentului spre examinare și adoptare.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

terorism , lege , guvern , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2319 locuitori

Băneşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Băneşti și Băneştii Noi. Localitatea se află la distanţă de 8 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2319 oameni. Satul Băneşti a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.