|
AŞM şi-a desemnat candidaţii la Premiul Naţional 2016
Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică (CSŞDT) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi-a desemnat astăzi candidaţii la Premiul Naţional 2016, informează MOLDPRES.
La compartimentul tehnologii, la concursul pentru decernarea Premiului Naţional, din partea secţiei ştiinţe agricole au fost recomandaţi dr. Gheorghe Gaberi şi dr. hab. Constantin Sîrghi pentru lucrarea ştiinţifico-aplicativă „Relansarea sectorului vitivinicol prin implementarea soiurilor autohtone şi a tehnologiilor moderne".
Secţia ştiinţe medicale l-a propus la acelaşi premiu pe profesorul Constantin Eţco pentru lucrarea „Contribuţia ştiinţifică în dezvoltarea managementului sistemului de sănătate şi implementarea asigurărilor medicale obligatorii în R. Moldova", iar secţia ştiinţe umanistice şi arte – pe doctorul habilitat în filologie, profesorul universitar Andrei Ţurcanu, pentru ciclul de lucrări ştiinţifice de istorie şi critică literară şi pentru cărţile de poezie semnate de autor.
În cadrul şedinţei de astăzi a CSŞDT, la concursul pentru decernarea Premiului Naţional a mai fost recomandat un colectiv de autori, pentru volumele de cercetări enciclopedice „Republica Moldova. Enciclopedie", „Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova" şi „Moneda în R. Moldova" (ediţie specială consacrată aniversării a XXV-a a proclamării Independenţei de Stat). Din colectivul de autori fac parte: acad. Teodor Furdui, membrul corespondent al AŞM Demir Dragnev, directorul Institutului de Studii Enciclopedice, Constantin Manolache ş.a.
La şedinţa precedentă a CSŞDT, din partea AŞM au mai fost recomandate la Premiul Naţional următoarele persoane: doctorul în filologie, scriitorul Iulian Filip pentru întreaga activitate, dr. hab. Victor Ghilaş, directorul Institutului Patrimoniului Cultural pentru un ciclu de lucrări ştiinţifice de valorificare a activităţii de muzician a lui Dimitrie Cantemir şi coordonatorul Secţiei ştiinţe umanistice şi arte, prof. univ. Victor Ţvircun – pentru un ciclu de lucrări ştiinţifice de valorificare istorică şi literară a patrimoniului intelectual al lui Dimitrie Cantemir. În total, din partea AŞM vor fi depuse 7 dosare.
Solicitat de MOLDPRES, preşedintele AŞM, Gheorghe Duca a menţionat că toate candidaturile sînt bune şi merită Premiul Naţional 2016.
Premiul Naţional a fost instituit cu scopul de a recunoaşte şi a încuraja activităţi de cercetare, dezvoltare ştiinţifică şi tehnologică şi de stimulare a performanţelor artistice şi sportive. Anual, de Ziua Independenţei, Guvernul acordă 10 premii naţionale în valoare de 100 de mii de lei fiecare.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1617
- Populația:
- 904 locuitori
Horeşti este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Unteni, Horeşti și Lucăceni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 147 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Horeşti a fost menționat documentar în anul 1617.
Comentarii
(0)