|
Cele mai scumpe și cele mai ieftine facultăți din Moldova
Instituțiile de învățămînt propun absolvenților numeroase oferte și oportunități, care vin să-i motiveze să aleagă corect facultatea pe care vor să o urmeze. Totuși, chiar dacă ofertele sînt asemănătoare, un lucru face diferența între universități: taxele de studii.
Au rămas cîteva săptămîni pînă la începerea unui nou an de studii, iar absolvenții sînt tot mai preocupați de alegerea universității pe care trebuie să o facă. Pentru ca deciziile să fie luate corect, aceștia analizează fiecare instituție de învățămînt din toate punctele de vedere: oferte, oportunități, specialități, profesori, studenți etc. Totuși, una dintre cele mai importante preocupări rămîne a fi oferta financiară, care, la universitățile autohtone, este destul de costisitoare. Dacă media notelor tale de la liceu nu îți oferă șansa să ocupi un loc la buget, iar acest lucru te determină să alegi o facultate mai puțin costisitoare, echipa #diez îți vine în ajutor. Îți prezentăm comparativ ofertele financiare ale universităților, începînd de la taxele viitorilor medici, care sînt exagerat de mari și terminînd cu cele ale pedagogilor în devenire, care sînt mai modeste.
Dacă în anul 2013, în topul celor mai scumpe universități din țară era Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu", în acest an, pe primul loc se află Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice, unde, un student la specialitatea Canto academic, Dirijat orchestră trebuie să achite pentru un an de studii o taxă de 25.000 de lei. În top urmează specialitatea Interpretare instrumentală – 20.000 de lei și Canto Popular – 18.000 de lei. Cel mai mic contract din cadrul acestei universități este la specialitatea Teatrologie – 9.000 de lei.
Pentru viitorii medici și farmaciști, taxele din acest an s-au majorat. Dacă în 2014, pentru instruirea unui student la Facultatea de Medicină, taxa constituia 17.400 de lei, la Facultatea de Farmacie – 18.200 de lei, Facultatea de Stomatologie – 20.300 de lei, iar Facultatea de Sănătate Publică oferea locuri doar în bază de finanțare bugetară, în 2015, taxa fiecărei facultăți se va majora cu aproximativ 2.000 de lei. Actualmente, sumele nu se pot preciza, deoarece datele încă nu sînt aprobate de Ministerul Educației.
Mai modeste, dar totuși scumpe pentru Republica Moldova sînt facultățile de Drept. La Universitatea de Stat din Moldova, un student la Drept va trebui să plătească pentru un an de studii 10.000 de lei. Universitatea Liberă Internațională din Moldova propune la aceeași facultate o taxă de 9.000 de lei, iar Universitatea Agrară din Moldova – 7.300 de lei. 10.000 de lei vor trebui să scoată din buzunar și cei care vor să urmeze studiile la specialitățile Design industrial, Design vestimentar industrial, Arte decorative, Sculptură, Arhitectură și Design interior din cadrul Universității Tehnice din Moldova. Nici studiile în economie nu sînt printre cele mai ieftine. Acestea sînt de 7.500 de lei la Academia de Studii Economice și de 8.000 de lei la Universitatea de Stat din Moldova.
Cu puțini bani, devii agronom, silvicultor și profesor
Printre cele mai ieftine facultăți se numără cele de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, unde un student la Facultatea de Agronomie sau Horticultură achită pentru un an de studiu 4.500 de lei. La Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, cel mai mic contract se înregistrează la facultatea de Educație fizică și psihopedagogie – 5.800 de lei. Pentru viitorii profesori de geografie, istorie și educație civică de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă", taxa de studiu este de 4.100 de lei.Totuși, dacă-ți dorești cel mai ieftin contract, mergi la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Facultatea Biomedicină și Ecologie, Silvicultură şi grădini publice, unde taxa este de doar 3.500 de lei.
În acest an, la admiterea în instituțiile de învățămînt superior, care se va desfășura în perioada 20 iulie-31 august, vor participa 30 de instituții de învățămînt superior, dintre care 19 instituții de stat și 11 private.
La studii superioare de licență (ciclul I) se prevede admiterea la 170 de specialități a 17.928 de persoane, cu 824 de persoane mai mult față de admiterea la studii realizată în anul 2014. Se prevede admiterea a 6.105 persoane cu finanțare bugetară sau 34,1% din numărul total de înmatriculări și 11.823 de persoane (65,9%) – pe bază de contract, cu o majorare a admiterii la acest nivel cu 6,8% față de admiterea realizată în anul precedent.
La studii superioare de master se prevede admiterea a 3.415 persoane, iar la studii de rezidențiat și de secundariat clinic, respectiv, 435 și 40 de persoane.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1961
- Populația:
- 19 locuitori
Teliţa Nouă este un sat din cadrul comunei Teliţa, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Anenii Noi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 19 oameni. Satul Teliţa Nouă a fost înființat în anul 1961.
Comentarii
(0)