17 iulie 2016, 11:20 Realitatea moldovenească views 5018
Agricultorilor li s-a permis să utilizeze pentru irigare apa din iazuri
17 iulie 2016, 11:20 Realitatea moldovenească views 5018

Agricultorilor li s-a permis să utilizeze pentru irigare apa din iazuri

Fermierii din Republica Moldova vor avea posibilitatea să utilizeze pentru irigare apa din iazuri și lacuri de acumulare, comunică NOI.md.

Acest fapt este prevăzut în Regulamentul de exploatare a iazurilor și lacurilor de acumulare, aprobat de Guvern, în conformitate cu care proprietarii lor vor fi obligați să asigure accesul pentru utilizarea apei pentru irigare în agricultură.

După cum a menționat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, scopul principal al documentului este de a spori accesibilitatea la resursele acvatice pentru irigare în agricultură. El a amintit că în Moldova există peste 4 mii de bazine acvatice și 95 la sută dintre ele se află în subordinea autorităților locale, dar majoritatea lor absolută a fost acordată în arendă persoanelor fizice și juridice.

În același timp, pînă în prezent nu au existat acte legislative care ar reglementa raporturile între proprietarii iazurilor și producătorii agricoli, care vor să utilizeze apa pentru irigare. Fermierilor le era blocat accesul la apa din iazuri și lacuri de acumulare, invocîndu-se drept pretext contractele privind arenda lor.

Ministrul Mediului a menționat că apa este resursă naturală și nu poate fi în posesia proprietarilor de iazuri și lacuri de acumulare sau a arendașilor lor, de aceea a fost elaborat Regulamentul de exploatare a iazurilor și lacurilor de acumulare, ca această apă să poată fi utilizată atît de piscicultori, cît și de fermieri.

Documentul stipulează toate nuanțele tehnice, inclusiv locurile de instalare a stațiilor de pompare a apei, prevede amenzi pentru refuzul de a acorda acces la apă, inclusiv anularea autorizațiilor pentru utilizarea iazurilor și lacurilor de acumulare.

Aplicarea Regulamentului va permite soluționarea problemei stringente a asigurării accesului fermierilor la apa pentru irigarea terenurilor agricole. Valeriu Munteanu a specificat că în fiecare raion al țării sînt suficiente surse acvatice pentru irigare.

Prim-ministrul Pavel Filip a salutat adoptarea Regulamentului în cauză, specificînd că el va permite soluționarea problemei privind irigarea terenurilor agricole, despre care agricultorii au vorbit în cadrul fiecărei întrevederi cu el.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

agricultura , lacuri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1699 locuitori

Brăviceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Brăviceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de oraşul Orhei şi la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1699 de oameni. Satul Brăviceni a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.