|
Agricultorilor li s-a permis să utilizeze pentru irigare apa din iazuri
Fermierii din Republica Moldova vor avea posibilitatea să utilizeze pentru irigare apa din iazuri și lacuri de acumulare, comunică NOI.md.
Acest fapt este prevăzut în Regulamentul de exploatare a iazurilor și lacurilor de acumulare, aprobat de Guvern, în conformitate cu care proprietarii lor vor fi obligați să asigure accesul pentru utilizarea apei pentru irigare în agricultură.
După cum a menționat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, scopul principal al documentului este de a spori accesibilitatea la resursele acvatice pentru irigare în agricultură. El a amintit că în Moldova există peste 4 mii de bazine acvatice și 95 la sută dintre ele se află în subordinea autorităților locale, dar majoritatea lor absolută a fost acordată în arendă persoanelor fizice și juridice.
În același timp, pînă în prezent nu au existat acte legislative care ar reglementa raporturile între proprietarii iazurilor și producătorii agricoli, care vor să utilizeze apa pentru irigare. Fermierilor le era blocat accesul la apa din iazuri și lacuri de acumulare, invocîndu-se drept pretext contractele privind arenda lor.
Ministrul Mediului a menționat că apa este resursă naturală și nu poate fi în posesia proprietarilor de iazuri și lacuri de acumulare sau a arendașilor lor, de aceea a fost elaborat Regulamentul de exploatare a iazurilor și lacurilor de acumulare, ca această apă să poată fi utilizată atît de piscicultori, cît și de fermieri.
Documentul stipulează toate nuanțele tehnice, inclusiv locurile de instalare a stațiilor de pompare a apei, prevede amenzi pentru refuzul de a acorda acces la apă, inclusiv anularea autorizațiilor pentru utilizarea iazurilor și lacurilor de acumulare.
Aplicarea Regulamentului va permite soluționarea problemei stringente a asigurării accesului fermierilor la apa pentru irigarea terenurilor agricole. Valeriu Munteanu a specificat că în fiecare raion al țării sînt suficiente surse acvatice pentru irigare.
Prim-ministrul Pavel Filip a salutat adoptarea Regulamentului în cauză, specificînd că el va permite soluționarea problemei privind irigarea terenurilor agricole, despre care agricultorii au vorbit în cadrul fiecărei întrevederi cu el.
Sursa:
- Maia Sandu a reacționat la moartea rabinului, cetățean moldovean, stabilit în EAU
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Staroverii din Alaska (+Foto)
- Sursa problemelor planetei și omenirii (Video)
- Celulele stem pot fi cultivate de sine stătător - Prin post
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1552
- Populația:
- 713 locuitori
Ciobanca este un sat din cadrul comunei Pănășești, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 713 oameni. Satul Ciobanca a fost menționat documentar în anul 1552.
Comentarii
(0)