Curtea Constituţională a oferit deputaţilor dreptul de veto pentru a anula orice tentativă de alegere a şefului statului - experţi
Prin decizia din 12 ianuarie Curtea Constituţională a oferit deputaţilor dreptul de a anula orice tentativă de alegere a şefului statului. Este o decizie neserioasă, penibilă şi care va da deputaţilor încă un instrument de perpetuare a crizei politice şi uzurpare a puterii în stat. De această părere sînt unii analişti politici, care consideră că decizia Înalţii Curţi a fost una politică.
Fostul judecător la Curtea Constituţională, doctor în drept constituţional, Nicolae Osmochescu, şi-a reiterat opinia că, din punct de vedere juridic, Curtea nu avea nici un temei legal de a anula alegerile din 16 decembrie 2011, deoarece deputaţii din proprie iniţiativă şi-au demonstrat opţiunea de vot. Acesta a calificat decizia CC „neserioasă”, cu „o anumită doză de angajament politic”. „Moldova e ţara minunilor. Totul este posibil, doar că am ajuns la culme”, a conchis constituţionalistul.
Şi analistul Bogdan Ţîrdea este de o părere similară. Acesta a menţionat că decizia CC a fost parte a unui joc, organizat cu scopul anulării alegerilor. „Din organ de protecţie a legii supreme, Curtea Constituţională s-a transformat în organ ce stimulează încălcarea ei”, a spus analistul. Acesta a opinat că, acum, orice deputat are posibilitatea de a anula rezultatele alegerilor, arătîndu-şi opţiunea de vot.
Ţîrdea a mai completat că, în opinia sa, Curtea trebuia să sancţioneze Parlamentul şi să ceară dizolvarea lui, pe motiv că, potrivit unei alte tălmăciri oferite de magistraţii CC, dacă timp de un an preşedintele nu este ales, atunci Legislativul trebuie dizolvat. Astfel, consideră Ţîrdea, din data de 28 decembrie, cînd s-a împlinit un an din ziua în care deputaţii şi-au ridicat mandatele, Parlamentul nu mai este legal.
La rîndul său, analistul politic Anatol Ţăranu, deşi a specificat că „deciziile Curţii Constituţionale prin definiţie nu pot fi politice”, a specificat că această situaţie este una „penibilă”, dar „se întîmplă că CC mai greşeşte”.
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1963
- Populația:
- 1369 locuitori
Sadovoe este un sat şi comună în subordinea administrativă a municipiului Bălţi. Sadovoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Bălți și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1369 de locuitori. Satul Sadovoe a fost oficial înregistrat în anul 1963.
Comentarii
(0)