|
Gofman: Scopul fraudei BEM, controlul asupra rezervelor valutare
Autorităţile au cunoscut desre furtul miliardului încă din anul 2013 şi nu au întreprins nimic în acest sens. Cel puţin asta susţine Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA.
Potrivit lui, în 2013 a existat un grup secret care s-a ocupat cu problema BEM. Tot atunci, informaţia a fost furnizată fostului preşedinte al Parlamentului, prim-ministrului, dar şi structurilor de stat. Astfel, scopul principal al fraudei nu a fost furtul miliardului dar controlul asupra rezervelor valutare. Totodată, Gofman afirmă că procurarea emisiilor bancare au fost mimate, iar banii au circulat prin BEM. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii "Interpol".
"Grupul respectiv a ajuns la nişte chestii stranii şi bizare despre ce se întâmpla în sistemul bancar. Am depistat că banii cu care s-au procurat emisiile bancare au fost mimate şi au fost cumpărate din banii de aici, din BEM. A fost un împrumut acordat de BEM, 50 milioane, bani din care urma să fe procurată tehnică de calcul. Tehnica aşa şi nu a ajuns în Moldova, banii au fost spălaţi, echivalent a 80 de milioane de lei. În 2013, am demonstrat acest lucru, ne-am exus într-un raport, la sfârşitul lunii august. Scopul iniţial nu a fost furtul miliardului, dar controlul rezervelor valutare. Informaţia a fost furnizată şefului Parlamentului de atunci, Igor Corman, fostului premier, Iurie Leancă, Procuraturii Generale. Coordonatorul furtului miliardului este o persoană privată, toată lumea îl cunoaşte".
Mihail Gofman a vorbit şi care era scopul devalizării sistemului bancar.
"Gaura din BEM se făcea special, se ştia că se vor scoate bani din rezervele valutare. Formula era altă, băncile comerciale dau împrmut Guvernului la procente exorbitante. Sa dorit controlul asupra rezervelor valutare".
Fostul angajat al CNA mai afirmă că lista reţinerilor în cazul BEM va continua.
"Consideraţi că schema miliardului s-a închis? - Mai este o paranteză. Iurie Leancă este următorul după Shor. Lista este foarte lungă, este pe criterii politice, mulţi vor fi traşi la răspundere. O să urmeze funcţionari publici, de la diferite ministere şi alte structuri. Am încercat să fac ceva atunci, în 2013, să opresc furtul miliardului, a fost cineva la mine şi mi-a spus să mă opresc. Dar urmează încă un secret pentru coordonatorul miliardului. Credeţi că eu am stat degeaba, am acumulat informaţie. Nu este Vlad Plahotniuc, dar cineva din antuajul său, nu este cunoscut publicului. Va veni timpul".
Sursa:
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1813
- Populația:
- 13756 locuitori
Taraclia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Taraclia. Amplasat în sudul stepei Bugeacului, pe partea stîngă a rîului Lunguţa, oraşul Taraclia este situat la o distanţă de 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului Taraclia constituie 13756 locuitori. Localitatea Taraclia a fost înfiinţată în anul 1813 de colonişti moldoveni, bulgari şi găgăuzi care s-au strămutat din teritoriile de dincolo de Prut şi Dunăre.
Comentarii
(0)