|
Piața de gaze din Moldova, liberalizată! (Doc)
Parlamentul a votat astăzi, 27 mai, în a doua lectură și ultima un proiect de lege privind liberalizarea pieții de gaze naturale. Astfel, toţi consumatorii finali vor avea dreptul de a procura gaze naturale de la orice furnizor ales, în conformitate cu contractul de furnizare a gazelor naturale, în condiţii de accesibilitate, de continuitate şi de fiabilitate.
Orice consumator final va avea dreptul să încheie un contract de furnizare a gazelor naturale cu orice furnizor, la alegere. Durata contractului de furnizare şi preţul gazelor naturale furnizate se va negocia de furnizor şi consumatorul final în condiţii de piaţă.
Fiecare consumator final va avea posibilitatea și dreptul la alegerea liberă şi la schimbarea furnizorului, în condiţiile în care şi-a onorat obligaţiile de plată a gazelor naturale consumate către furnizorul actual, precum şi dreptul de a dispune de toate datele relevante cu privire la consumul de gaze naturale. La schimbarea furnizorului, consumatorul final nu va fi obligat să achite unele taxe.
Potrivit noii Legi, consumatorii noncasnici, agenții economici au dreptul de a încheia în aceleaşi timp contracte de furnizare a gazelor naturale cu mai mulţi furnizori. In acest caz, unul din furnizori trebuie va trebui să-şi asume responsabilitatea de echilibrare pentru consumatorul respectiv.
Consumatorul final, adică cetățeanul va putea să rezilieze contractul de furnizare a gazelor naturale în orice moment, dacă nu are nevoie de acestea şi să achite integral furnizorului plata pentru gazele naturale consumate şi, după caz, penalităţile aferente, în conformitate cu contractul de furnizare a gazelor naturale, dacă nu mai doreşte să achiziţioneze gaze naturale de la furnizorul respectiv.
Noua reglementare mai prevede că deconectarea instalaţiilor de gaze naturale ale consumatorilor finali în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în zilele de sărbătoare nelucrătoare sau cu o zi înainte de ziua de sărbătoare nelucrătoare, precum şi în celelalte zile după ora 18:00 este strict interzisă, excepţie fiind cazurile de depistare a conectării neautorizate la reţelele de gaze naturale.
Preţurile, tarifele, metodologiile de calculare, aprobare şi aplicare a preţurilor şi a tarifelor, și nu numai vor fi reglementate de către Agenția Națională pentru Reglementare Energetică.
La intrarea în vigoare a prezentei legi piaţa gazelor naturale se declară deschisă, iar fiecare consumator final din Republica Moldova are dreptul să aleagă producătorul, furnizorul, precum şi dreptul de a schimba furnizorul.
Proiectul de Lege face parte din Pachetul energetic III.
Transpunerea şi implementarea principiilor comunitare din pachetul energetic III va contribui la continuarea reformei sectorului de gaze naturale, iniţiată prin adoptarea Legii cu privire la gazele naturale în vigoare şi va contribui la instituirea, în perspectivă, a unei pieţe de gaze naturale concurenţiale în cadrul căreia consumatorii finali vor putea beneficia de dreptul de a li se furniza gaze naturale de un furnizor la alegere, la preţuri negociate şi rezonabile, în condiţii de calitate şi de eficienţă şi cu respectarea principiului securităţii în aprovizionarea cu gazelor naturale.
Vedeți atașat mai jos documentul ce prevede toate detaliile despre Legea cu privire la gazele naturale.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1604
- Populația:
- 611 locuitori
Cogîlniceni este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 0.79 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.27 km. Cogîlniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Cogîlniceni este aşezat pe partea stîngă a rîuleţului Cogîlnic, de unde vine şi numele localităţii. Cogîlniceni este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Rerzina şi la 73 km de Chișinău.
Comentarii
(0)