|
Proiectul Bugetului de stat pentru anul 2016, aprobat
Executivul a aprobat proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetele asigurărilor sociale şi în medicină pentru anul 2016. Iniţiativele au fost aprobate în cadrul şedinţei de miercuri, 18 mai.
Potrivit documentului, veniturile bugetului public naţional estimate pentru 2016 constituie circa 48 512,4 mil. lei, respectiv cu 11% mai mult faţă de bugetul executat în anul 2015, având o pondere în PIB de 36,3% (cu 0,5 p.p. mai mult decât în anul 2015).
Încasările veniturilor bugetului de stat vor deţine 64,7 % şi vor însuma 31 378,9 mil. lei. În comparaţie cu bugetul executat în 2015, aceste venituri vor creşte cu 3 340,6 mil.lei sau cu 11,9 la sută.
De asemenea, veniturile bugetului de stat vor fi asigurate din granturi externe, care vor deţine circa 7,8 la sută (3 800,8 mil. lei). Granturile destinate suportului bugetar în proporţie de 94,3% vor constitui granturi europene.
În ceea ce priveşte cheltuielile din bugetul de stat, acestea se estimează la 52 784,4 mil.lei, fiind în creştere cu 6 321,3 mil. lei faţă de anul 2015 şi vor fi alocate pentru asigurarea implementării priorităţilor de politici din Programul de activitate al Guvernului şi documentele de politici naţionale şi sectoriale.
Comparativ cu anul 2015, toate componentele bugetului public naţional din anul curent vor fi în creştere, respectiv, cheltuielile bugetului de stat se vor majora cu 17,1%, cheltuielile fondurilor asigurării obligatorie de asistenţă medicală - cu 13,3%, cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat - cu 11,2%, iar ale bugetelor locale - cu 2,7%.
Din totalul cheltuielilor publice, un volum important va fi repartizat pentru protecţia socială şi va constitui – 32,9%, sau 13% din PIB, pentru învăţământ - 17,5%, pentru sănătate - 12,8%.
Valoarea deficitului bugetului public naţional pentru anul 2016 a fost planificat în sumă de 4 272,0 mil. lei sau 3,2% din PIB, care va fi acoperit din surse interne şi externe, inclusiv prin emisiuni şi răscumpărări de valori mobiliare de stat, valorificarea împrumuturilor pentru finanţarea proiectelor din surse externe şi pentru susţinerea bugetului, vânzarea şi privatizarea bunurilor proprietate publică, precum şi din mijloacele din solduri la conturile bugetelor componente ale bugetului public naţional.
De asemenea, Executivul a aprobat proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat şi cel al fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
Pentru a intra în vigoare, proiectele aprobate de executiv mai trebuie să treacă prin procedura legislativă.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 11575
- Populația:
- 3003 locuitori
Feteşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Feteşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, fiind situat la 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3003 oameni. Denumirea veche a satului, cu care este atestat documentar în anul 1575 este Hriţeni.
Comentarii
(0)