|
Moldova și Rusia își vor extinde cooperarea comercial-economică
Oamenii de afaceri din Moldova și Rusia intenționează să-și extindă cooperarea comercial-economică.
Anunțul a fost făcut de către experți la ședința organizatorică a Consiliului de afaceri ruso-moldovenesc al Camerei de Comerț și Industrie a Federației Ruse, transmite NOI.md.
Potrivit comunicatului CCI a FR, ei au menționat că, deși situația economică între UE și FR este suficient de complicată, oamenii de afaceri din Rusia și Moldova sînt dispuși să dezvolte cooperarea comercial-economică bilaterală după semnarea Acordului de asociere al Moldovei cu Uniunea Europeană în 2014.
Conform spuselor vicepreședintelui CCI a FR Vladimir Padalko, Consiliul urmează să elucideze modul în care vor fi stabilite relațiile comercial-economice cu cercurile de afaceri ale Moldovei după semnarea de către țară a Acordului cu UE. În afară de aceasta, urmează să explice noile reguli de joc pentru agenții economici ruși, care au fost acceptate de partea moldovenească în contextul procesului de apropiere cu Uniunea Europeană și executarea Acordului privind zona de liber schimb cu UE. În opinia lui, este necesară orientarea spre companiile private ruse.
După cum consideră Piotr Inozemțev, consilier al Departamentului doi al țărilor CSI al MAE al FR, structura diplomatică, de asemenea, sesizează anumite complicații în relațiile reciproce cu Moldova în legătură cu asocierea acesteia cu UE.
Cu toate acestea, după cum a specificat reprezentantul MAE, Chișinăul se pronunță pentru reluarea activității Comisiei interguvernamentale pentru cooperarea comercial-economică.
În afară de aceasta, sînt examinate posibilitățile înlăturării obstacolelor din calea comerțului (un anumit volum de livrare a produselor rusești a fost reluat), creării Centrului expozițional de tîrguri „Moldova" la Moscova, precum și probleme ale cooperării în sfera transporturilor și logisticii.
Piotr Inozemțev a amintit că la 4 aprilie ministrul Afacerilor Externe al FR, Serghei Lavrov, a avut o întrevedere de lucru cu ministrul de externe al RM, Andrei Galbur, la Moscova, în cadrul căreia părțile au examinat perspectivele dezvoltării relațiilor bilaterale, precum și au semnat Planul consultărilor interministeriale pe anii 2016-2017.
De aceeași opinie referitoare la stabilirea relațiilor în sfera comercial-economică este și Pavel Șevțov, vicedirector al Departamentului conlucrare cu organele Uniunii Vamale și cooperării economice cu țările CSI al Ministerului Dezvoltării Economice al FR.
Expertul consideră că semnarea de către Moldova în anul 2014 a Acordului de asociere și creare a zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană au avut un impact negativ asupra dinamicii schimbului bilateral de mărfuri. Conform bilanțului pe anul 2015, el s-a redus cu 32% și a constituit 1,22 mld. dolari. Totodată, exporturile din Rusia în Moldova s-au diminuat cu 30%, iar importurile în FR din Moldova s-au redus cu 41,2% - pînă la 185,8 mil. dolari.
În exporturile ruse, în Moldova domină hidrocarburile – 75% din volum (în valoare de 778 mil. dolari în 2015). În exporturile moldovenești în Rusia predomină produsele alimentare – 46%, pe locul doi se află producția sectorului construcției de mașini – 21%.
Aceste cifre denotă dezechilibrarea schimbului comercial-economic moldo-rus, în opinia lui Pavel Șevțov. Moldova este o țară agrară și din partea companiilor ruse ar fi logic să-i livreze îngrășăminte, pesticide și altă producție agricolă. Există perspective în livrările de îmbrăcăminte specială, consideră specialiștii CCI a FR.
În finalul evenimentului a fost ales președintele Consiliului de afaceri ruso-moldovenesc – directorul general al „Proiectului de sistem", Anatoli Koika. A fost aprobat planul măsurilor-cheie ale consiliului: formarea bazei de membri și lista proiectelor și direcțiilor cu perspectivă, monitorizarea muncii efectuate.
Pînă la mijlocul anului va fi creat portalul informațional al Consiliului de afaceri ruso-moldovenesc și va avea loc ședința lui ordinară. Una dintre misiunile importante ale Consiliului este de a participa la pregătirea propunerilor și la ședințele Comisiei interguvernamentale pentru cooperarea economică a ambelor țări.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1495
- Populația:
- 397 locuitori
Dişcova este un sat din cadrul comunei Puţintei, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1002 oameni. Satul Dișcova a fost menționat documentar în anul 1582.
Comentarii
(0)