11 aprilie 2016, 11:30 Realitatea moldovenească views 8639
Cașcaval și brînză, preparate după renumite rețete olandeze
11 aprilie 2016, 11:30 Realitatea moldovenească views 8639

Cașcaval și brînză, preparate după renumite rețete olandeze

Brânzeturi preparate din produse ecologice şi după renumite reţete olandeze. Lactatele pot fi găsite şi savurate de gurmanzi la fabrica din satul Logofteni, raionul Făleşti.

 Cu sute de hectare de păşuni certificate ecologic şi trei sute de vaci, întreprinderea aparţine fermierului Vasile Cireş. Iar deliciile culinare sunt produse cu pasiune şi dăruire de zeci de angajaţi ai fabricii.

Brânzeturile produse la Făleşti poartă numele satului olandez Gouda considerat locul de origine al caşcavalului. Totul este preparat din lapte ecologic.

"Aici este primirea laptelui, prin tubul acesta el nimereşte în separator. Prin conductă el se duce în cisternă, de acolo noi ne apreciem ce facem cu el, s-au îl punem în vana pentru prepararea caşcavalului sau merge la prepararea brânzei de vaci. În capătul sălii iese produsul gata", a declarat directorul fabricii de lactate, Vasile Cireș.

Laptele proaspăt este turnat într-un vas unde este amestecat cu cheag timp deaproximativ o oră sub stricta monitorizare a unui tehnolog.

"Acesta este caşcavalul tradiţional care a fost pus aici azi de dimineaţă, el va fi ventilat pentru a se usca timp de o zi, două după care va fi acoperit cu un strat de vopsea special primită din Olanda. Asta e aceiaşi masă ca şi tradiţionalul, dar are adaus de chiperi dulce şi iz de usturoi", a mai spus directorul fabricii de lactate, Vasile Cireș.

Pe lângă caşcaval, la fabrică se produce şi brânza moale de vaci.

"După ce am adunat zerul, punem sare şi adunăm brânza pe care o punem în forme speciale. Zerul s-a scurs brânza se face mai densă. După asta este bună pentru vânzare", a spus Ana Bargan, angajată.

Pentru a avea un produs ecologic este nevoie şi de furaje de calitate.

"Silosul e tare bun, paiele, fânul pegatit din timp. Noi hrănim vacele bine, cum îngrijeşti de dânsele aşa lapte ai. La o mulsoare vacile dau câte 10-11 litri de lapte fiecare"

Întreprinderea produce aproximativ 80 de tone de brânzeturi în fiecare an pe care le vinde pe piaţa internă. Preţul unui kilogram de caşcaval olandez, făcut în Moldova, este, în medie, de 150 de lei.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

brînzeturi , reteta , Olanda

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
675 locuitori

Negurenii Vechi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zăzulenii Vechi, Negurenii Vechi, Coşeni și Ţîghira. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Ungheni și la 110 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 675 de oameni. Satul Negurenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.