|
Cașcaval și brînză, preparate după renumite rețete olandeze
Brânzeturi preparate din produse ecologice şi după renumite reţete olandeze. Lactatele pot fi găsite şi savurate de gurmanzi la fabrica din satul Logofteni, raionul Făleşti.
Cu sute de hectare de păşuni certificate ecologic şi trei sute de vaci, întreprinderea aparţine fermierului Vasile Cireş. Iar deliciile culinare sunt produse cu pasiune şi dăruire de zeci de angajaţi ai fabricii.
Brânzeturile produse la Făleşti poartă numele satului olandez Gouda considerat locul de origine al caşcavalului. Totul este preparat din lapte ecologic.
"Aici este primirea laptelui, prin tubul acesta el nimereşte în separator. Prin conductă el se duce în cisternă, de acolo noi ne apreciem ce facem cu el, s-au îl punem în vana pentru prepararea caşcavalului sau merge la prepararea brânzei de vaci. În capătul sălii iese produsul gata", a declarat directorul fabricii de lactate, Vasile Cireș.
Laptele proaspăt este turnat într-un vas unde este amestecat cu cheag timp deaproximativ o oră sub stricta monitorizare a unui tehnolog.
"Acesta este caşcavalul tradiţional care a fost pus aici azi de dimineaţă, el va fi ventilat pentru a se usca timp de o zi, două după care va fi acoperit cu un strat de vopsea special primită din Olanda. Asta e aceiaşi masă ca şi tradiţionalul, dar are adaus de chiperi dulce şi iz de usturoi", a mai spus directorul fabricii de lactate, Vasile Cireș.
Pe lângă caşcaval, la fabrică se produce şi brânza moale de vaci.
"După ce am adunat zerul, punem sare şi adunăm brânza pe care o punem în forme speciale. Zerul s-a scurs brânza se face mai densă. După asta este bună pentru vânzare", a spus Ana Bargan, angajată.
Pentru a avea un produs ecologic este nevoie şi de furaje de calitate.
"Silosul e tare bun, paiele, fânul pegatit din timp. Noi hrănim vacele bine, cum îngrijeşti de dânsele aşa lapte ai. La o mulsoare vacile dau câte 10-11 litri de lapte fiecare"
Întreprinderea produce aproximativ 80 de tone de brânzeturi în fiecare an pe care le vinde pe piaţa internă. Preţul unui kilogram de caşcaval olandez, făcut în Moldova, este, în medie, de 150 de lei.
Sursa:
- Cum comentează Popșoi informațiile privind intenția autorităților de a introduce vize cetățenilor ru…
- Compania DAAC Hermes S.A. a primit Certificatul de credibilitate ca cel mai onest contribuabil ©
- Deputați din Parlamentul Republicii Moldova în vizită la SA Viorica Cosmetic: "Avem cu ce ne mîndri"…
- China va introduce regimul de călătorie fără viză pentru cetățenii mai multor țări
- Cu ce anunț vine ASP pentru moldovenii aflați în Israel și Rusia
- Cazul moldovenilor blocați în Grecia: Cu ce precizări vine Ministerul de Externe de la Chișinău
- Scrisul: una dintre cele mai importante invenții
- Marcus Cato, senator roman, a învățat limba greacă la vârsta de 80 de ani
- Femeile misterioase moire care au construit megaliții din Portugalia (+Foto)
- Suta de Movile - un monument natural unic pe teritoriul Moldovei (+Foto)
- Eco-Plantația Viopark: Inima Verde a Cosmeticelor Viorica
- Meteoritul din Sahara s-a dovedit a fi un fragment din scoarța unei protoplanete
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1787
- Populația:
- 951 locuitori
Pohorniceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Pohorniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 951 de oameni. Satul Pohorniceni a fost menționat documentar în anul 1787.
Comentarii
(0)