23 decembrie 2011, 14:59 Realitatea moldovenească views 4298
23 decembrie 2011, 14:59 Realitatea moldovenească views 4298

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al MAE al României a prezentat lista publicaţiilor moldoveneşti finanţate de Bucureştiul oficial

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe al României a prezentat lista publicaţiilor moldoveneşti finanţate de Bucureştiul oficial în anul 2011.

În special, pentru proiectul editorial "Efigii identitare româneşti" au fost cheltuite 20 mii lei româneşti (4,6 mii euro), pentru susţinerea ziarelor Ziarul de Garda din bugetul României s-au cheltuit 49 mii 778 lei româneşti (11,5 mii euro), Timpul - 89 mii 996 lei româneşti (20,9 mii euro), Literatua si Arta - 45 mii lei româneşti (10,4 mii euro).

În plus, o mare parte dintre evenimentele plătite de către departament şi desfăşurate pe teritoriul României, se referă într-un fel sau altul la subiectul Republicii Moldova, deseori numită Basarabia.

Astfel, pentru culegerea "La frontierele civilizaţiilor. Identitate şi alteritate în conştiinţa locuitorilor Basarabiei (1812-prezent)" a fost cheltuiţi 4 mii 499 lei româneşti (peste o mie de euro), pentru editarea a 200 de exemplare din cartea “Românii, Basarabia şi Transnistria” - încă 1 mie de euro, pentru culegerea "Cultura română în viziunea tinerilor români din Basarabia şi Bucovina de Nord" - 3 mii euro, pentru organizarea Festivalului "Zilele Basarabiei" - 3,2 mii euro, pentru Festivalul Cultural "Zilele Basarabiei la Bucureşti" - 4,5 mii euro, pentru desfăşurarea concertului susţinut de Societatea Română de Radiodifuziune şi Teleradio Moldova - 7,9 mii euro, pentru vizita în SUA a membrilor "grupului Ilaşcu" Alexandru Leşco, Tudor Petrov Popa, Andrei Ivanţoc şi Ştefan Urîtu, membrul CEC - 5,1 mii euro, publicarea şi difuzarea "Magazin Istoric pentru românii din Republica Moldova" - 35,1 mii euro, pentru susţinerea site-ului basarabeni.ro - 2,3 mii euro, desfăşurarea Festivalului Cultural Zilele Basarabiei, ediţia a XI-a - 3,4 mii euro, concursul de articole Blog pentru Basarabia - 3,3 mii euro, etc.

Informaţii privind finanţarea din bugetul României a surselor mass-media din Moldova au apărut şi în anul 2010 şi au ajuns la apogeu în 2009, cînd republica era în plin proces electoral în legătură cu alegerile parlamentare. Conform dezvăluirilor făcute de şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, pînă la o jumătate din sursele MAE sunt valorificate în direcţia Republicii Moldova.

Amintim, conform Legii presei din 1994, "pentru susţinerea publicaţiilor periodice şi agenţiilor de presă se admit donaţii din partea persoanelor fizice şi juridice din Republica Moldova şi din străinătate", însă "se interzice finanţarea sau susţinerea în orice altă formă a publicaţiilor periodice de către guvernele statelor străine, cu excepţia cazurilor prevăzute în acordurile interstatale bilaterale".

 

Sursa: moldnews.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1712
Populația:
2566 locuitori

Batîr este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Batîr este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cimișlia și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2566 de oameni. Satul Batîr a fost menționat documentar în anul 1712.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.