|
Va fi elaborat un registru al producătorilor horticoli
Autorităţile anunţă că în curând va începe elaborarea unui Registru al producătorilor horticoli, după modelul celui din sectorul vitivinicol, deţinut de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului. Necesitatea creării vine în condiţiile în care, actualmente nu poate fi urmărită trasabilitatea unui şir de culturi din acest sector.
Ministrul agriculturii şi industrie alimentare, Eduard Grama, a declarat la şedinţa Clubului de presă al Asociaţiei Ziariştilor Economişti, că în prezent nu există o procedură de declarare a recoltei obţinute, iar statistica agricolă se află la un nivel scăzut, fapt ce generează neimpozitarea recoltei colectate de pe terenurile agricole.
„Nu poate fi urmărită trasabilitatea unor culturi agricole, lipseşte Registrul producătorilor, nu doar a celor de cerealiere, dar şi a producătorilor de legume , fructe, pomuşoare şi altor produse cu valoare adăugată mare şi chiar unor produse procesate", a notat ministru.
Răspunzând la mai multe întrebări ale ziariştilor privind activitatea ANSA, inclusiv referitor la acordarea a 1500 de certificate pentru exportul de mere „moldovenizate", despre care a scris presa, ministrul a precizat că acest caz este cercetat, iar problema urmează să fie analizată şi cu delegaţii ale instituţiilor de resort din Federaţia Rusă şi Belarus, care urmează să sosească în curând la Chişinău. „Nu va fi o discuţie plăcută pentru noi, dar este important să fie identificate persoanele ce au comis aceste abuzuri", a spus el .
Ministrul a mai adăugat că pentru crearea ANSA au fost depuse eforturi mari şi rolul acestei Agenţii este unul decisiv în relaţiile comerciale externe ale Republicii Moldova, dar şi pentru piaţa internă. În cadrul acesteia au fost comasate trei instituţii de stat şi în prezent ANSA are circa 1500 de angajaţi. Instituţia similară din România are doar 500 de angajaţi, iar piaţa României este cu mult mai mare decât a Republicii Moldova. Potrivit lui, ANSA fiind o instituţie nouă, unele greşeli comise de colaboratori ar putea fi explicate prin lipsa de experienţă.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1748
- Populația:
- 6242 locuitori
Grătiești este un sat şi comună în componenţa municipiului Chișinău. Are o suprafaţă de circa 1.62 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.65 km. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Grătiești și Hulboaca. Satul Grătieşti este situat în centrul Moldovei, la o distanță de 8 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Grătieşti constituie 6242 de oameni. Satul Grătieşti este atestată documentar pentru prima dată la 1748, cu numele de Hulboaca Nouă.
Comentarii
(0)