20 decembrie 2011, 11:58 Realitatea moldovenească views 3591
20 decembrie 2011, 11:58 Realitatea moldovenească views 3591

UE speră că negocierile privind Transnistria în formatul „5+2” vor fi reluate în curînd

Uniunea Europeană speră că negocierile privind Transnistria în formatul „5+2” vor fi reluate în curînd, a declarat luni preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy.

La negocierile pentru reglementarea transnistreană participă Moldova şi Transnistria – părţi în conflict, FR, Ucraina şi OSCE – mediatori, Uniunea Europeană şi SUA – observatori. În februarie 2006 negocierile în formatul “5+2” au ajuns în impas, apoi au fost suspendate. În acelaşi timp conslutările în acest format s-au susţinut periodic.

“Uniunea Europeană şi Ucraina au un interes comun în integritatea teritorială a Moldovei şi noi avem speranţe serioase că negocierile oficiale vor fi preluate”, - a spus Van Rompuy la conferinţa de presă de la Kiev, unde participă la summitul Ucraina-UE.

Cu puţin înainte de destrămarea URSS, la 2 septembrie 1990, cinci raioane ale Moldovei din stînga Nistrului au proclamat crearea Republicii unionale transnistrene în componenţa URSS, apoi - a Republicii Moldoveneşti Nistrene (RMN) cu centrul la Tiraspol. Totodată, oraşul Bender şi cîteva sate limitrofe din dreapta Nistrului s-au pronunţat pentru intrarea în componenţa RMN. Motivul acestui pas au fost declaraţiile radicalilor naţionalişti de la Chișinău despre retragerea Moldovei din URSS şi posibilitatea aderării ei la România.

 Autorităţile Moldovei n-au fost de acord cu această decizie a deputaţilor transnistreni şi au încercat să soluţioneze problema, introducînd trupe în autoproclamata republică. În martie 1992 în Transnistria a început conflictul armat, care a continuat cîteva luni, pînă la mijlocul lunii iulie. Ca rezultat, Chişinăul a pierdut controlul asupra raioanelor din stînga Nistrului şi Transnistria a devenit de fapt un teritoriu independent cu toate atributele statalităţii, inclusiv valuta proprie.

Pacea în zona de conflict este menţinută de forţe mixte de pacificare formate din contingente rus, moldovenesc, transnistrean şi observatori militari din Ucraina.

Tiraspolul n-a obţinut recunoaştere internaţională, dar continuă să insiste activ asupra acestui fapt. Moldovei nu-i convine această variantă, ea propune transnistrenilor autonomie largă în componenţa statului unitar.

 

Sursa::  newsmoldova.ru

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1459
Populația:
2125 locuitori

Andruşul de Jos este un sat şi comună din raionul Cahul. Andruşul de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Cahul și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2125 de oameni. Satul Andruşul de Jos a fost menționat documentar în anul 1459.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.