|
În 2016, pensiile vor fi indexate cu 10%
De la 1 aprilie, pensiile vor crește cu 10%. Este cota pe care proiectul Legii Bugetului asigurărilor sociale o prevede pentru 2016. Asta în timp ce, în 2015, rata inflației a fost, potrivit BNM, de 13,6%.
În anul 2016, pensia judecătorilor moldoveni va creşte de trei ori şi ceva mai rapid decât a pensionarilor obişnuiţi, se poate de constatat din proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2016, transmite Mold-Street.
Potrivit sursei, documentul prevede pentru 2016 venituri de aproape 14,96 miliarde de lei, iar cheltuielile vor fi cu peste 30 de milioane de lei mai mari.
Estimările Ministerului Muncii arată, potrivit Moldstreet, că pensia medie pentru limita de vârstă, de care vor beneficia 524.567 de persoane, va ajunge la 1.284,5 lei, cu peste 103 de lei mai mare decât este în prezent - 1.181,4 lei.
La capitolul majorare, se evidenţiază judecătorii şi foştii membri ai guvernului. Astfel 271 de foşti judecători vor beneficia de pensii de 6.618,88 lei, cu aproape 440 de lei mai mare decât cea calculată în bugetul pentru 2015. În schimb pensia a 73 de foşti membri ai guvernului se va majora cu 502 de lei şi va constitui 5.868 lei.
Pentru comparaţie, pensia medie a procurorilor va creşte cu 270 de lei, până la 3.040,4 de lei, iar a deputaţilor va ajunge la 4.352 de lei, în creştere cu 255 de lei, faţă de nivelul anului 2015.
Pensiile mai mari ale judecătorilor se explică prin faptul că judecătorii pensionaţi au dreptul la indexarea pensiilor, în proporţie egală cu indexarea salariului magistraţilor în funcţie. Astfel, un fost preşedintă a Curţii Supreme de Justiţie, are dreptul de a primi o pensie lunară de circa 20.000 de lei, ceea ce constituie 95% din salariul lunar al actualului şef de la CSJ.
Potrivit unui studiu realizat de doctorul în economie Valeriu Sainsus, pensia medie pe ţară este mai mică de pensia maximă de 25 de ori în condiţiile în care cea mai mare pensie este de peste 30.000 lei iar pensia medie nu ajunge la 1.660 lei.
Circa 90% din pensionari au o pensie mai mică de o mie de lei, ceea ce afectează foarte mult starea materială a persoanelor vârstnice și le împiedică să aibă un trai decent.
Totodată, pensia medie pentru limita de vârstă din Republica Moldova este cea mai mică din Europa și acoperă doar 58-60% din minimul de existență.
Conform proiectului de lege, indemnizaţia unică la naşterea copilului va rămâne la nivelul anului 2015, adică de 3.100 de lei pentru primul copil şi 3.400 de lei pentru fiecare următor. În schimb, indemnizaţia pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani va fi creşte cu aproape 84 de lei şi va ajunge la cel puţin 1.265 de lei.
Totodată, persoanele care au fost limitate în activitate în urma accidentelor la locul de muncă vor primi un ajutor lunar de 1.470 de lei sau cu 10% mai mult decât anul trecut.
Proiectul bugetului asigurărilor sociale pentru 2016 urmează să fie dezbătut la următoarele şedinţe ale Guvernului, iar ulterior va ajunge pe masa deputaţilor.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1927
- Populația:
- 19 locuitori
Dimitrova este un sat din cadrul comunei Crasnencoe din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Rîbnița și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Dimitrova alcătuia 19 oameni în anul 2011. Satul Dimitrova a fost înființat în anul 1927.
Comentarii
(1)