|
Ministerul Economiei şi-a trasat priorităţile pentru primele o sută de zile
Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, priorităţile de activitate pentru primele 100 de zile de guvernare.
Vicepremierul a accentuat că în condiţiile unei crize politice fără precedent şi a unor constrîngeri severe de ordin financiar şi economic, Ministerul Economiei îşi propune să implementeze un set de acţiuni şi iniţiative orientate spre stabilizarea situaţiei economice şi asigurarea condiţiilor necesare pentru revenirea către finele anului curent pe un trend de creştere.
Astfel, pînă la 30 aprilie curent, echipa Ministerului Economiei va realiza peste 80 de acţiuni concrete în domeniile gestionate. Prioritatea absolută şi imediată vizează reluarea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional în vederea semnării unui nou Memorandum cu privire la politicile economice şi financiare. Această acţiune este determinantă în procesul de deblocare a asistenţei financiare şi tehnice, care urmează a fi oferită Republicii Moldova de către Uniunea Europeană şi partenerii de dezvoltare, pentru reluarea finanţării proiectelor investiţionale iniţiate.
Ministrul a menționat că asigurarea realizării angajamentelor prevăzute de Acordul de Asociere/DCFTA pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în regiunea transnistreană, constituie o altă prioritate, care necesită mobilizarea şi implicarea tuturor instituţiilor statului şi întregii societăţi. În acest sens, Ministerul îşi propune în perioada vizată, atingerea unui nivel de realizare a angajamentelor de circa 30 la sută.
De asemenea, Octavian Calmîc a menţionat că o atenţie deosebită va fi acordată stimulării activităţii antreprenoriale la nivelul tuturor regiunilor. Astfel, Ministerul îşi propune să continue acordarea suportului financiar, inclusiv, sub formă de granturi, oferit întreprinderilor mici şi mijlocii prin intermediul programelor de suport existente (PARE 1+1, PNAET, Fondul de Garantare a Creditelor). Totodată, ME şi-a stabilit drept scop aprobarea unui nou Program de suport destinat dezvoltării antreprenoriatului feminin.
Oficialul a subliniat că pentru atragerea investiţiilor străine pe platformele industriale existente şi dezvoltarea infrastructurii de afaceri, va fi creat Consiliul pentru promovarea proiectelor investiţionale de importanţă naţională, platformă, prin intermediul căreia, va fi facilitată intrarea investitorilor pe piaţă.
În ceea ce priveşte stimularea exporturilor, atît pe pieţele tradiţionale, cît şi pe noi pieţe internaţionale, ministrul Economiei a afirmat că va fi menţinut dialogul strategic privind cooperarea sectorială pe comerţul dintre RM şi UE. "Vom finaliza procedurile de ratificare a Acordului OMC privind facilitarea comerţului şi Acordului de comerţ liber cu Turcia. Totodată, vom încerca să restabilim şi să dinamizăm relaţiile comerciale cu Federaţia Rusă în vederea reluării exporturilor produselor moldoveneşti pe piaţa rusă, dar şi cu Ucraina, inclusiv prin organizarea în primul trimestru al anului curent, a Comisiilor mixte interguvernamentale cu aceste două ţări. În paralel, vom demara negocieri cu cinci state în vederea semnării acordurilor privind promovarea şi protejarea investiţiilor – Emiratele Arabe Unite, Regatul Maroc, Oman, Turcia, Republica Federală Brazilia", a precizat Octavian Calmîc.
Cu referire la domeniul energetic, viceprim-ministrul a spus că urmează transpunerea Pachetului legislativ energetic III şi implementarea proiectelor de interconexiuni în sectorul energetic şi promovarea eficienţei energetice. În acest sens, vor fi depuse eforturi pentru semnarea unor contracte noi de furnizare a energiei electrice la condiţii favorabile, începînd cu 1 aprilie 2016.
"Timp de 100 de zile ne vom focusa pe implementarea cu maximă consecvenţă a acţiunilor "Agendei-100", fiind în permanentă comunicare cu asociaţiile de business şi donatorii, pe toate platformele existente, aşa încît, la finele acestei perioade să obţinem nu doar rezultate, dar şi încrederea mediului de afaceri şi a cetăţenilor în politicile economice", a afirmat vicepremierul Octavian Calmîc.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1893
- Populația:
- 705 locuitori
Vozneseni este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vozneseni, Troiţa și Troian. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Leova și la 70 de km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 705 oameni. Satul Vozneseni a fost menționat documentar în anul 1893.
Comentarii
(0)