10 decembrie 2015, 09:32 Realitatea moldovenească views 7169
BC propune majorarea vîrstei de pensionare în R. Moldova
10 decembrie 2015, 09:32 Realitatea moldovenească views 7169

BC propune majorarea vîrstei de pensionare în R. Moldova

Experți ai Băncii Mondiale propun revizuirea formulei de calculare a pensiilor, majorarea vîrstei de pensionare și stabilirea aceleiași vîrste de pensionare pentru femei și bărbați. Reforma sistemului de pensii, inițiată în 1998, preconiza o majorare treptată a acesteia pînă la 65 de ani atît pentru bărbați, cît și pentru femei, menționează într-o analiză experții instituției financiare internaționale Yuliya Smolyar și Victor Neagu.

Reforma sistemului de pensii inițiată acum 17 ani este în mare măsură istoria unei „reforme nefinisate", consideră autorii analizei. După cîțiva ani de implementare "majorarea treptată a vîrstei de pensionare a fost suspendată. Și pentru că vîrsta de pensionare nu s-a majorat, creșterea planificată a valorii pensiilor a fost de asemenea suspendată".

Îmbătrînirea populației, emigrarea masivă, scăderea bruscă a persoanelor asigurate dictează, în opinia specialiștilor băncii, acțiuni urgente ce pot contribui la îmbunătățirea actualului sistem public de pensii.

Creșterea prognozată a speranței de viață, împreună cu ratele de fertilitate scăzută, vor majora ponderea populației cu vîrsta de peste 64 de ani de la 11,3 la sută în 2012 pînă la 23,5 la sută în 2050. Această situație este exacerbată de o emigrare masivă. Se estimează că aproximativ 25 la sută din populația aptă de muncă a Moldovei se află în străinătate, se constată în analiza publicată pe site-ul Băncii Mondiale.

Tendințele demografice în continuă deteriorare, emigrarea, o participare scăzută a forței de muncă, precum și nivelul înalt de angajare informală în economie au condus la o scădere bruscă a numărului de persoane asigurate și o scădere a bazei contribuabililor. În doar un deceniu (2002-2012), numărul de persoane asigurate s-a diminuat cu 40 la sută în Republica Moldova, în timp ce acoperirea contribuțiilor a scăzut substanțial și actualmente este de 0.76 pensionari la 1 contribuabil. Pînă în 2020, din cauza tendințelor de îmbătrînire și celor demografice, se prognozează că acest raport va crește la 1 pensionar pentru 1 contribuabil.

"Veniturile tuturor persoanelor se diminuează atunci cînd aceștia se pensionează, însă scăderea veniturilor pentru moldoveni este una dintre cele mai mari din Europa. În 2013 pensia medie pentru atingerea limitei de vîrstă era echivalentă cu aproximativ 28 la sută din salariul brut", subliniază experții. Potrivit acestora, dacă sistemul nu este reformat decalajul dintre cîștigurile oamenilor și pensia acestora pe viitor va crește, ceea ce va face sistemul neviabil din punct de vedere social și politic.

La solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Mondială a finalizat o analiză comprehensivă a sectorului de pensii, care a formulat un număr de opțiuni de reformă. Această analiză relevă faptul că dacă sistemul actual nu va fi modificat oamenii vor obține tot mai puțin în schimbul contribuțiilor lor, astfel fiind tot mai puțin motivați să contribuie.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

pensie , pensionarii , majorare , Vîrsta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
377 locuitori

Dumbrăveni este un sat din cadrul comunei Vădeni, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Soroca și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 377 de oameni. Satul Dumbrăveni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.