|
Gazoductul Iași-Ungheni s-a dovedit a fi inutil
România nu va livra în această iarnă gaze naturale Republicii Moldova, pentru că nu există cerere și există probleme tehnice cu conducta care unește sistemele de transportare a gazelor naturale din cele două țări. Potrivit portalului român economica.net, în situația creată investițiile de 26 de milioane de euro în construcția gazoductului Iași-Ungheni momentan sînt inutile, notează NOI.md.
Potrivit sursei citate, în această iarnă România nu va livra Moldovei niciun metru cub de gaze naturale, deoarece partea moldovenească nu a solicitat acest lucru companiei „Petrom", care anterior a livrat deja gaze naturale prin conducta Iași-Ungheni la un preț mai mic decît cel oferit de „Gazprom". Totodată, se menționează că România nu ar fi putut livra gaze naturale în cantități mari chiar dacă ar fi existat solicitarea respectivă, deoarece presiunea în gazoductul Iași-Ungheni trebuie să fie mai înaltă decît în conductele companiei românești „Transgaz". De aceea, pentru a livra gaze naturale în cantități mari din România în Moldova, este necesar de construit cîteva stații de compresoare care să ridice presiunea în conductele românești, iar pentru aceasta este nevoie de investiții mari.
Publicația românească amintește că gazoductul Iași-Ungheni a fost lansat cu mare fast pe 27 august 2014, de Ziua Independenței Moldovei. Atunci s-a afirmat că importul de gaze naturale din România este un pas important în realizarea strategiei Guvernului Republicii Moldova privind consolidarea securității energetice a Moldovei, diversificarea surselor de livrare și micșorarea prețului la combustibil. Ex-premierul României Victor Ponta a declarat că gazoductul Iași-Ungheni este cel mai important proiect pentru Moldova, iar autoritățile moldovene au menționat necesitatea prelungirii conductei pînă la Chișinău.
Potrivit portalului economica.net, la modul practic România a livrat Moldovei doar 1 milion de metri cubi de gaze naturale, în perioada martie-aprilie 2015. Conform contractului, prețul gazului românesc pentru Moldova a constituit 1010 lei românești (circa 250 de dolari SUA), în timp ce prețul la combustibilul livrat atunci de „Gazprom" era de 330 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Totodată, potrivit experților moldoveni, în condițiile în care prețul la gazele naturale rusești, în trimestrul IV al anului 2015, s-a redus pînă la 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, procurarea gazului românesc a devenit neconvenabilă din cauza prețului care acum este cu 25% mai mare decît cel oferit de „Gazprom".
Ministerul Economiei a subliniat anterior că prin conducta Iași-Ungheni, deocamdată, pot fi livrate doar circa 1 milion de metri cubi de gaze naturale pe an, necesitățile Republicii Moldova (fără regiunea transnistreană) fiind de 1,2-1,3 miliarde de metri cubi. Pentru majorarea livrărilor gazoductul Iași-Ungheni trebuie prelungit pînă la Chișinău, unde se află circa 60% dintre consumatori. De asemenea, este necesar de construit două stații de compresoare pe teritoriul României.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 1932 locuitori
Iurceni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iurceni și Mîrzoaia. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1932 de oameni. Satul Iurceni a fost menționat documentar în anul 1429.
Comentarii
(3)