10 aprilie 2016, 14:55 Realitatea moldovenească views 7452
Inegalitatea lingvistică 2. Raioane (Foto)
10 aprilie 2016, 14:55 Realitatea moldovenească views 7452

Inegalitatea lingvistică 2. Raioane (Foto)

Am publicat acum ceva timp o analiză a site-urilor web ale ministerelor și agențiilor guvernamentale din Republica Moldova (puteți vedea AICI). Vă reamintim că din 23 numai 9 au pagini în limba rusă.

De această dată ne vom referi la site-urile consiliilor raionale.

În total există 30 de site-uri ale Consiliilor raionale: 27 dintre care au informații plasate exclusiv în limba moldovenească, iar pe 3 dintre acestea există posibilitatea de a plasa informații în trei limbi: Basarabeasca, Telenești și Ungheni și doar în Taraclia site-ul e exclusiv în limba rusă.

Portalul municipiul Bălți nu este functional, iar la Municipiul Chișinău pe site informația e plasată numai în limba moldovenească.

Cu toate acestea, faptul că există varianta în limba rusă nu înseamnă prezența pe respectivul site a vreunei știri. Vorbim aici despre Telenești, Ungheni și Basarabeasca.

Astfel, pe cea mai mare parte a teritoriului Republicii Moldova, cu excepția Taracliei, populația vorbitoare de limbă rusă nu are acces online la informații în limba maternă cu privire la activitatea autorităților locale. Rusa este limba principală de comunicare pentru 16 % din populația republicii. Acestea sînt datele recensămîntului din 2004. Alte date, mai recente, din 2014, nu au fost încă făcute publice.

Sursa: realino.md

Cuvinte cheie:

informatia , acces , limba

Comentarii

 (1)
  • #1 nati Răspunde Citează selecţia
    Уже неоднократно говорилось и писалось, что существуют страны с несколькими государственными языками. Так, к примеру, в Швейцарии, стране с очень высоким уровнем жизни, 4 (четыре!) государственных языка. На одном из них, ретороманском, говорит всего 0, 03 % населения. И все это никак не мешает стране процветать.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1922
Populația:
303 locuitori

Mihălaşa Nouă este un sat din cadrul oraşului Teleneşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 2 km de oraşul Teleneşti şi la 93 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 303 locuitori. Satul Mihălaşa Nouă a fost întemeiat în anul 1922.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.