|
Moldova a coborît două poziţii în topul celor mai competitive ţări din lume
Republica Moldova a coborât două poziţii în topul celor mai competitive ţări din lume, elaborat de Forumul Economic Mondial (WEF), clasându-se pe locul 84 dintr-un total de 140 economii analizate, informează Moldpres cu referire la Raportul Competitivităţii Globale 2015-2016, lansat astăzi la nivel global, inclusiv la Chişinău.
Scorul general obținut de Republica Moldova este de 4,0 puncte pe o scară de la unu la șapte. Economia moldovenească este devansată de ţările din regiune, Ucraina şi România, care au fost plasate respectiv pe poziţiile 79 şi 53. Înaintea Moldovei se află state membre ale CSI precum: Azerbaidjan (40), Kazahstan (42), Federaţia Rusă (45) și Georgia (66).
Cel mai slab punctaj, 2,6 puncte, şi cea mai proastă poziţie, respectiv, 130, Republica Moldova a obţinut-o la capitolul „inovaţii". Performanţele la acest capitol s-au înrăutăţit nesemnificativ faţă de anul trecut când a ocupat locul 129. Dezvoltarea pieţei financiare, capacitatea instituţională a statului şi eficienţa pieţei bunurilor sunt alte trei domenii la care Moldova a primit note joase. Potrivit autorilor raportului, Republica Moldova are scoruri mici la indicatorii privind sofisticarea afacerilor (unde se clasează pe locul 127 în lume).
Punctaje mai bune le-a obţinut la capitolul pregătirea tehnologică (locul 53) şi mediul macroeconomic (55), domenii în care, potrivit autorilor raportului, lucrurile au evoluat în bine.
În topul celor mai competitive state din lume, Elveţia şi-a păstrat poziţia de lider mondial pentru al şaselea an consecutiv. Ea este urmată de Singapore, Statele Unite ale Americii, Germania şi Olanda.
ASEM este partenerul de la Chişinău al Forumului Economic Mondial în realizarea sondajului în Republica Moldova. „81 la sută din respondenţi au arătat că cea mai mare problemă cu care se confruntă în derularea afacerilor este corupţia. Ne îngrijorează foarte mult acest lucru", a spus Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM).
La fel ca şi în anii precedenţi, cele mai mari probleme cu care se confruntă investitorii şi antreprenorii sunt corupţia, instabilitatea politicilor economice, instabilitatea politică şi birocraţia guvernamentală ineficientă, forţa de muncă slab educată, a menţionat în cadrul prezentării Raportului Competitivităţii Globale, Grigore Belostecinic.
Raportul anual publicat de World Economic Forum (WEF) susține că țările din întreaga lume suferă de pe urma încetinirii ritmului de creștere a productivității care afectează expansiunea economică. WEF subliniază că avansul economiei mondiale nu pare să revină la nivelele de dinaintea crizei financiare globale din 2007/2008. În plus, incertitudinile legate de încetinirea economiilor emergente, în special China, ar putea modifica traiectoria de creștere a economiei mondiale.
Forumul Economic Mondial a prezentat miercuri Raportul Competitivității Globale 2015-2016, care clasează 140 de țări din întreaga lume pe baza unor criterii, precum instituțiile și politicile guvernamentale, dar și eficiența pieței muncii și piețele financiare.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1886
- Populația:
- 227 locuitori
Taraclia este un sat din cadrul comunei Sadîc, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 54 km de orașul Cantemir și la 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1886.
Comentarii
(0)