|
Un eventual referendum în 2016 ar putea costa Moldova peste 64 de MILIOANE de lei
Referendumul care ar putea fi organizat în 2016, despre care vorbesc atât deputații din coaliția de guvernare, cât și cei din opoziție, ar putea să coste bugetul țării peste 64 de milioane de lei. Cel puțin această sumă a fost estimată de Comisia Electorală Centrală, instituție responsabilă de organizarea alegerilor și plebiscitelor.
În cadrul ședinței de astăzi, CEC a aprobat un deviz de cheltuieli în cazul în care autoritățile decid să organizeze un referendum la anul viitor. Astfel, suma estimată de CEC este de 64 de milioane 154 de mii de lei.
Totodată, CEC a stabilit că în scopul organizării eventualelor scrutine locale, în cursul anului 2016, va fi nevoie de circa un milion de lei. În ceea ce privește activitatea Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă CEC, instituția a planificat pentru 2016 cheltuieli de 1 un milion 300 de mii de lei.
De asemenea, CEC a stabilit că în 2016, din bugetul de stat vor trebui alocate 41 de milioane de lei pentru subvenționarea partidelor politice, prevedere care intră în vigoare începând din ianuarie 2016. În total, pentru 2016, CEC și-a aprobat un deviz de cheltuieli în sumă de 52 de milioane 862 de mii de lei.
În conformitate cu procedurile legale stabilite, aceste propuneri privind includerea lor în bugetul de stat a cheltuielilor sus-menţionate, însoţite de avizul Guvernului, vor fi prezentate Parlamentului, care ia decizia finală.
Realitatea.md amintește că liderii PLDM, PD și PL au anunțat că în toamna acestui an ar urma să fie organizat un referendum pentru modificarea Constituției, în ceea ce privește modalitatea de alegere a președintelui țării. Prin acest plebiscit, Legea Supremă ar urma să fie modificată astfel încât președintele să fie ales de Parlament din trei încercări. La prima încercare șeful statului ar urma să fie ales cu 61 din voturile deputaților, la a doua - cu 57 și la a treia - cu 51 de voturi.
Ulterior, Partidul Socialiștilor a anunțat că intenționează să blocheze inițiativa deputaților AIE printr-o inițiativă similară, de modificare a Constituției privind alegerea directă a șefului statului, lansată de către un gurp de inițiativă.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1912
- Populația:
- 1372 locuitori
Stoianovca este un sat şi comună din raionul Cantemir. Stoianovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Cantemir și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1372 de oameni. Satul Stoianovca a fost înființat în anul 1912.
Comentarii
(0)