12 septembrie 2015, 09:37 Realitatea moldovenească views 4512
Candu: 15 bănci pentru Moldova e prea mult
12 septembrie 2015, 09:37 Realitatea moldovenească views 4512

Candu: 15 bănci pentru Moldova e prea mult

În Moldova se preconizează înăsprirea cerințelor față de suficiența capitalului băncilor. Cel puțin asta reiese din spusele președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a menționat că pentru sesiunea de toamnă a Parlamentului este programată adoptarea unui pachet de legi pentru reforma radicală a sistemului financiar-bancar, informează NOI.md.

Spicherul a spus că, în opinia sa personală, piața din Republica Moldova este prea mică pentru activitatea a 15 bănci și ar fi mai bine să fie doar cîteva bănci, dar bune și sănătoase, care să asigure securitatea economică și financiară a țării.

Andrian Candu a subliniat că discuții privind reforma sistemului financiar-bancar din Moldova au avut loc și anterior, cu reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială, iar acum acest subiect va fi discutat la negocierile cu Fondul Monetar Internațional pentru a finaliza în scurt timp dezvoltarea unui pachet legislativ privind reforma sectorului bancar și asigurarea transparenței acționarilor băncilor. Președintele legislativului a menționat că nu are nevoie să inventeze un nou model, este necesar doar de pus în aplicare standardele existente Basel III și alte norme și cerințe față de calitatea și eficiența managementului, guvernanța corporativă europeană, majorarea capitalului autorizat al băncilor.

Andrian Candu a amintit că în prezent se desfășoară auditul și diagnosticul băncilor din Republica Moldova, de către companii internaționale. În unele dintre bănci, acest lucru a fost finalizat. „Așteptăm concluziile în privința tuturor băncilor pentru a lua măsurile necesare la nivel legislativ", a spus spicherul.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Andrian Candu , Moldova , banca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
690 locuitori

Grinăuţi-Raia este un sat din cadrul comunei Grinăuţi-Moldova, raionul Ocniţa. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Ocnița și la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 690 de oameni. Satul Grinăuți-Raia a fost atestat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.