|
În Republica Moldova se observă creşterea constantă a solicitărilor de azil
În ultimii 3 ani în Republica Moldova se observă creşterea constantă a solicitărilor de azil. În prezent în sistemul de azil al ţării figurează 601 persoane. Creşterea solicitărilor de azil se explică prin proximitatea zonelor de conflict (Ucraina, ca ex.), precum şi de existenţa legăturilor de rudenie a cetăţenilor Republicii Moldova cu cetăţenii statelor din zonele de conflict (Siria, ca ex.). La fel sînt înregistrate solicitări de azil din partea originarilor din Afganistan, Irak, Liban.
Biroul migrație și azilal MAI în primul semestru al anului 2015, a asigurat managementul șederii legale pe teritoriul țării pentru un număr de 23.885 cetățeni străini, dintre care 14.917 cu drept de ședere permanentăși 8.968cu drept de ședere provizorie, din aproximativ 110 state. Mai mult de jumătate din numărul total al străinilor sunt originari din țările CSI, aproximativ 10 la sută din statele UE.
Principalele scopuri pentru care străinii și-au stabilit reședința pe teritoriul Republicii Moldova, sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetățenilor RM), la studii, angajare în muncă sau stabilirea permanentă pe teritoriul țării noastre.
În majoritatea cazurilor străinii preferă localizarea în mediul urban, în special în municipiile Chișinău și Bălți, oraşele Cahul și Orhei. Totodată, un număr mare de străini a fost înregistrat în raioanele: Căușeni, Hîncești, Briceni, Edineț, Ialoveniși Ungheni.
Datele statistice reflectă faptul că Republica Moldova își păstrează statutul de țară țintă pentru cetățenii străini care imigrează din statele CSI (Ucraina și Federația Rusă), din statele terțe (Israel, Turcia și SUA) şi din state membre UE (România și Italia).
De remarcat, că în semestrul unu al anului curent la Birou au fost depuse circa 720 de cereri pentru invitarea străinilor dindin 52 de state ale lumii. Cele mai multe invitații au fost eliberate pentru cetățenii Chinei, Siriei și Indiei.
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1704
- Populația:
- 1421 locuitori
Viişoara este un sat şi comună din raionul Edineţ. Viişoara este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe malul rîului Prut, la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ și la 230 km de Chișinău. La 3 iulie 1575 pentru prima dată este atestat satul Drăgănești din ținutul Hotin, actualmente Viișoara. Sub numele Viișoara satul este pomenit pentru prima dată în actele oficiale în anul 1704.
Comentarii
(0)