11 august 2015, 16:41 Realitatea moldovenească views 7924
Experții au calculat cheltuielile pentru lichidarea băncilor problematice
11 august 2015, 16:41 Realitatea moldovenească views 7924

Experții au calculat cheltuielile pentru lichidarea băncilor problematice

Potrivit calculelor preliminare, lichidarea „Băncii de Economii", „Băncii Sociale" și „Unibank" ar putea costa în jur de 10-12 miliarde de lei, la care se va adăuga și costul convertirii garanției de stat în datorie de stat - circa 15 miliarde de lei. Însă costurile indirecte cauzate de criza de la cele trei bănci sînt mult mai mari, se menționează în comentariul „Realitatea Economică", prezentat de experții Centrului analitic independent „Expert-Grup".

Potrivit experților, este vorba de erodarea încrederii în sistemul bancar (recuperarea încrederii va dura mult mai mult timp decît recuperarea datoriilor celor trei bănci), destabilizarea macrofinanciară, creșterea costului deservirii datoriei de stat, înăsprirea politicii monetare și limitarea accesului la credite, informează NOI.md. Analiștii au menționat că decizia privind lichidarea celor trei bănci este una logică, avînd în vedere că naționalizarea sau salvarea lor ar fi costat mai mult.

Reprezentanții „Expert-Grup" s-au pronunțat pentru asigurarea transparenței depline a procesului de lichidare a „Băncii de Economii", „Băncii Sociale" și „Unibank", menționînd că societatea civilă trebuie să aibă acces deplin și permanent la informația despre etapele lichidării, criteriile după care activele și pasivele celor trei bănci vor fi transferate altor bănci, volumele de finanțare transferate pe umerii plătitorilor de taxe etc. La fel de important, în opinia experților, este demararea unei reforme ample a mecanismelor de reglementare și supraveghere bancară: este necesar de eliminat toate lacunele legale și instituționale care au permis comiterea fraudelor bancare. Totodată, experții consider că Banca Națională a Moldovei trebuie să fie supusă unui audit independent privind guvernanța internă, performanțele instituției, transparența și eficiența acesteia, precum și a modului cît de adecvat a reacționat pe fondul crizei de la cele trei bănci.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

banca , criza , Moldova , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
585 locuitori

Dumitreni este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Florești și la 141 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Dumitreni a fost înființat în anul 1854.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.