|
Chirtoca: Sistemul financiar trebuie să dezvolte țara
„Pentru a dezvolta afacerile, este nevoie de credite pe minimum 5 ani, cu o dobîndă maximă de 5-6% anual", a menționat într-un interviu pentru NOI.md șeful holdingului „DAAC Hermes", Vasili Chirtoca, comentînd afirmațiile președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. Spicherul a declarat recent că băncile comerciale din Moldova au suficiente lichidităţi, dar acordă puţine credite din cauza capacităţii reduse a agenţilor economici de a contracta credite mari.
„Probabil, mult stimatul nostru spicher nu este informat pînă la capăt despre aceea ce prezintă aceste lichidități, care este calitatea lor și la ce sînt bune", a menționat Vasili Chirtoca. „Lichiditățile despre care conducerea Băncii Naționale a Moldovei raportează conducerii țării constau din mijloace al căror cost depășește 16%, uneori atingînd 20%. Cu acești bani pot fi efectuate doar operațiuni comerciale scurte. Însă, avînd în vedere că cererea internă a scăzut, și asemenea operațiuni se efectuează în volum mic. Importul la fel este în scădere. Importatorii se străduie să lucreze pe bani proprii sau să contracteze credite în valută străină, care sînt mult mai ieftine. Băncile sînt pline de lei, caută soluții ce să facă cu ei, efectuează diferite operațiuni financiare în încercarea de a cîștiga bani, inclusiv din contul curselor valutare".
Vasili Chirtoca consideră că sistemul financiar al Moldovei are nevoie de reformare. „Sistemul financiar este grav bolnav și aici este nevoie de o reformă complexă. Principalul scop care trebuie atins constă în aceea ca sistemul financiar să dezvolte țara. Sistemul financiar trebuie să dezvolte producția, afacerile, să susțină familiile. Acest scop va fi atins atunci cînd sistemul va putea finanța businessul cu bani calitativi pe o perioadă de 7-10 ani, cu o dobîndă de 5-6% anual, cu o perioadă de grație de 2-3 ani. Atunci cînd va putea oferi credite pentru procurarea locuințelor pe o perioadă de minimum 20-25 de ani, cu o rată a dobînzii de 5-6%. Sistemul financiar trebuie să fie astfel, încît să înceapă să activeze piața valorilor mobiliare, pentru ca mijloacele libere să poată fi injectate în economie. „Este necesar de anulat multe restricții. Totodată, trebuie de făcut astfel, încît mijloacele investitorilor neprofesioniști, de rînd, să fie protejate. Cum se pot realiza toate acestea este deja subiectul unei discuții separate", a menționat Vasili Chirtoca.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1463
- Populația:
- 1596 locuitori
Arioneşti este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Arioneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Arioneşti este situat la o distanţă de 27 km de oraşul Donduşeni şi la 217 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1596 de oameni. Satul Arioneşti este atestat documentar în anul 1463.
Comentarii
(0)