02 iulie 2015, 16:15 Realitatea moldovenească views 9670
Fermierii moldoveni se află într-o vizită de studiu în Polonia
02 iulie 2015, 16:15 Realitatea moldovenească views 9670

Fermierii moldoveni se află într-o vizită de studiu în Polonia

Treisprezece administratori și reprezentanți ai grupurilor de producători agricoli din Rîșcani, Cahul, Rezina, Ștefan Vodă, Edineț și alte raioane ale țării, se află pe parcursul săptămînii curente, 29 iunie – 5 iulie 2015, într-o vizită de studiu în Polonia. Scopul vizitei este preluarea experienței europene de dezvoltare a afacerilor în cadrul cooperativelor agricole, crearea infrastructurii post-recoltă eficiente și afirmarea pe piețele de desfacere. Vizita a fost organizată de către proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), implementatorul Programului de granturi investiționale pentru sectorul horticol "accesul la piețele de desfacere".

În cadrul vizitei, fermierii vor avea un șir de întrevederi cu oficialii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale polonez, Departamentului pentru piețele agricole, Agenția pentru Restructurare și Modernizare a Agriculturii, Departamentului Proiectelor de Mediu și Sociale, etc. În cadrul acestora, delegația Republicii Moldova va fi informată despre Programul de sprijin pentru grupurile de producători din Polonia, experiența poloneză în formarea și dezvoltarea grupurilor de producători, avantajele acestei forme de organizare juridică a fermierilor și politica Uniunii Europene de susținere a inițiativelor de creare a grupurilor de producători și a afacerilor din sectorul fructelor și legumelor.

Agenda vizitei prevede și multiple vizite la mai multe cooperative poloneze, în cadrul cărora fermierii din ambele țări vor efectua un schimb experiență la subiectele ce țin de – păstrarea fructelor și legumelor, sortarea, clasificarea, ambalarea și pregătirea pentru vânzare, marketingul companiilor horticole și crearea mărcilor comerciale, testarea calității fructelor și legumelor, finanțarea și managementul afacerii și nu în ultimul rând politica fiscală aplicată pentru grupurile de producători în ambele țări.

Reamintim, că Programul de granturi "Accesului la piețele de desfacere" al proiectului MAC-P (2014-2016) este creat pentru a susține horticultorii în inițiativa de creare și înregistrare a grupurilor de producători, crearea proiectelor investiționale și perfectarea dosarelor pentru participarea la concursurile de selectare a beneficiarilor de granturi și acordarea suportului logistic necesar în dezvoltarea afacerii de succes al cooperativei pe viitor. În cadrul Programului au fost realizate 3 ture de selectare a dosarelor pentru obținerea granturilor, la care au participat 28 grupuri de horticultori, dintre care 17 au fost aprobate spre finanțare iar 9 sînt în proces de evaluare. Suma investițiilor totale al celor 17 grupe de producători depășește 207 mln. lei, iar suma granturilor aprobate a atins cifra de 76,8 mln. lei. Datorită suportului financiar acordat de către proiectul MAC-P, la moment în Moldova sînt în proces de construcție 8 frigidere pentru păstrarea fructelor și legumelor cu o capacitate sumară de 6210 tone, sînt procurate patru linii de sortare, echipament de procesare, decojire, calibrare, uscare a alunelor și migdalelor, uscător de fructe, stivuitoare electrice, etc.

Programul de granturi "Accesul la piețele de desfacere" oferă suport financiar grupurilor de producători de până la $350 mii, dar nu mai mult de 50% din valoarea investiției în tehnologii post-recoltă. Bugetul Programului de granturi este de $7 mln.

Sursa: provincial.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1637
Populația:
434 locuitori

Buteşti este un sat din cadrul comunei Camenca, raionul Glodeni. Localitatea se afla la distanţa de 10 km de orașul Glodeni şi la 178 km de oraşul Chișinău. onform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 434 de oameni. Satul Butești a fost menționat documentar în anul 1637.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.