18 iunie 2015, 11:13 Realitatea moldovenească views 38837
Absolvenţii USMF „Nicolae Testemiţanu” au depus jurămîntul
Foto: moldpres.md
18 iunie 2015, 11:13 Realitatea moldovenească views 38837

Absolvenţii USMF „Nicolae Testemiţanu” au depus jurămîntul

Deputaţi ai Comisei Parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Oxana Domenti, Valentina Stratan, Boris Golovin, Petru Ştirbate, au participat ieri la ceremonia de depunere a jurămîntului de medic şi farmacist de către absolvenţii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu", informează MOLDPRES.

La eveniment au fost prezenţi, de asemenea, ministrul Sănătăţii Mircea Buga, alţi oficiali de stat, rectorul USMF, academicianul Ion Ababii, prorectori, decani şi prodecani ai instituţiei, Preşedintele Ligii Medicilor, academicianul Gheorghe Ghidirim, Secretarul de Stat al Ministerului Federal al Sănătăţii din Germania, Lutz Stroppe, părinţii şi membrii familiilor absolvenţilor.

Comisia parlamentară de profil a adresat un mesaj de felicitare tinerilor absolvenţi pentru perseverenţa de care au dat dovadă pe parcursul anilor de studii.

Preşedintele Comisiei, Oxana Domenti, a salutat faptul că tinerii au avut curajul de a porni pe un drum profesional foarte dificil şi responsabil, avînd şansa de a studia, în urma unei selecţii riguroase, la o universitate prestigioasă, cu procese de instruire medicală ajustate continuu la cele mai avansate practici şi standarde.

Domenti a adus mulțumiri întregului corp profesoral pentru pregătirea unei noi generaţii de tineri specialişti, necesară şi aşteptată de întreaga societate, dar, în mod special, de către populaţia din mediul rural, unde deficitul de cadre medicale şi farmaceutice constituie cea mai mare provocare a sistemului medical.

În mesajul Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, adresat proaspeţilor absolvenţi, a fost subliniat interesul sporit al Legislativului pentru acest domeniu şi un consens politic larg în dorinţa de a schimba lucrurile spre bine în sănătate, iar ponderea mare a legilor ce vizează sistemul de sănătate, aprobate în doar cîteva luni de activitate a actualului Parlament, este o dovadă concludentă în acest sens. În context au fost enumerate asemenea măsuri, precum declararea şi calificarea, prin lege, a cheltuielilor de sănătate bugetare drept prioritare; ordonarea şi îmbunătăţirea mecanismului de finanţare bugetară a sistemului de sănătate; noi reglementări legislative din sfera farmaceutică, menite să sporească accesul populaţiei la medicamente; aprobarea pachetului de legi privind controlul tutunului etc.

Cu referire la pachetul de măsuri destinate direct absolvenţilor care urmează să-şi continue pregătirea prin intermediul rezidenţiatului, deputatul a menţionat că în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege ce vine să acopere golul legislativ existent cu privire la statutul juridic al medicului rezident. Modificările propuse în proiectul de lege au drept obiectiv să contribuie la îmbunătăţirea procesului de instruire şi pregătire practică a medicilor rezidenţi; la o integrare mai ușoară a acestora în colectivele medicale prin încadrarea pe o poziţie bine determinată şi cu competenţe clar stabilite la etapa de rezidenţiat; la îmbunătăţirea situaţiei materiale a medicilor rezidenţi precum şi la o angajare ulterioară mai lesne în calitate de medici specialişti, sporind, astfel, gradul de motivaţie al acestora şi împiedicînd procesul migraţiei cadrelor medicale.

La finalul mesajului, absolvenţii au fost îndemnaţi să-şi exercite meseria cu multă demnitate, responsabilitate şi dedicaţie. „Veţi deveni eroi atunci în viaţa multor oameni şi veţi vedea lacrimi de recunoştinţă pe feţele pacienţilor, lucruri care merită toate eforturile profesionale", a conchis Oxana Domenti.

Ceremonia de depunere a jurămîntului de medic şi farmacist s-a desfăşurat în ajunul Zilei Lucrătorului Medical şi a Farmacistului, care este sărbătorită în Republica Moldova în a treia duminică a lunii iunie. Cu acest prilej, rectorul Universităţii Ion Ababii, a adresat felicitări absolvenților, dar adus și un omagiu reprezentanţilor domeniului medical şi farmaceutic, care muncesc pentru menţinerea şi fortificarea sănătăţii publice.

Sursa: www.moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
2510 locuitori

Pănăşeşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pănăşeşti și Ciobanca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Strășeni și la 30 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2510 oameni. Satul Pănăşeşti a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.