12 noiembrie 2011, 01:14 Realitatea moldovenească views 8016
12 noiembrie 2011, 01:14 Realitatea moldovenească views 8016

Subvenţii pentru fermierii moldoveni

250 de milioane de lei a alocat statul în acest an pentru subvenţionarea agricultorilor. Totuşi, de pe urma acestor bani au avut de beneficiat în jur de 1700 de fermieri. Potrivit directorului Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, Petru Maleru, toate dosarele acceptate, pentru care nu au ajuns bani, vor fi transferate pentru anul viitor.

Cei care nu au primit subvenţii din partea statului spun că dosarele lor sunt transferate de pe an pe an, fără a li se acorda ajutorul bănesc pe care-l merită. Este şi cazul lui Petru Cernobîlschi, din satul Cuşmirca, raionul Şoldăneşti. Fermierul a plantat un hectar de căpşuni şi 4 hectare de culturi agricole. El spune că pentru fiecare hectar de teren întreţinut ar fi trebuit să primească subvenţii în sumă de 20 mii lei. În pofida faptului că a prezentat tot pachetul de acte solicitate încă în 2010, omul spune că nici pînă în prezent nu a primit nimic.

Potrivit directorului AIPA, Petru Maleru, pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii trebuie să întrunească anumite condiţii de eligibilitate. În cazul în care fermierul nu poate de sine stătător să pregătească actele necesare sau să elaboreze un plan de acţiuni, acesta va beneficia de ajutor gratuit din partea unui expert. Important este să se adreseze la oficiile agenţiei deschise în fiecare raion. Potrivit datelor prezentate de AIPA, cei mai mulţi bani sunt solicitaţi pentru cumpărarea tehnicii agricole.

Directorul AIPA spune că din acest an, fermierii, care au obţinut subvenţii de la stat, sunt supuşi controalelor. În acest fel, autorităţile vor să se asigure că banii, alocaţi din Bugetul de Stat, au fost utilizaţi de către agricultori conform declaraţiei pe propria răspundere.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1820
Populația:
1985 locuitori

Negrea este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Negrea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Hîncești și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1985 de oameni. Satul Negrea a fost menționat documentar în anul 1820.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.