09 iunie 2015, 12:20 Realitatea moldovenească views 6590
19 localităţi din sudul ţării vor fi conectate la surse energetice regenerabile
Foto: facebook.com
09 iunie 2015, 12:20 Realitatea moldovenească views 6590

19 localităţi din sudul ţării vor fi conectate la surse energetice regenerabile

19 instituţii publice din regiunea de sud a ţării au fost selectate recent pentru a fi racordate la tehnologii moderne de producere a energiei din surse regenerabile. Acestea sînt primele comunităţi beneficiare ale Proiectului european „Energie şi Biomasă II" ce au trecut etapa finală a concursului la care au fost depuse 34 de dosare de participare, comunică MOLDPRES.

Instituţiile beneficiare au fost selectate în urma unui proces etapizat şi transparent de evaluare. Deciziile au fost luate de un comitet special din componenţa căruia fac parte reprezentanţi ai ministerelor Economiei, Agriculturii şi Industriei Alimentare, Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Educației, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Fondului pentru Eficiență Energetică, Delegaţiei UE în R. Moldova şi Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova).

„Lucrările de racordare a instituţiilor publice selectate la sisteme de încălzire pe biomasă, precum şi la cele de producere a apei calde de la energia solară vor demara în toamna anului curent şi vor finaliza în 2016. Toate cele 19 instituţii publice vor fi conectate la sisteme de încălzire pe biomasă, iar în şapte dintre acestea (grădiniţe de copii, un spital şi un bloc al Direcţiei Situaţii Excepţionale) vor fi instalate şi colectoare solare de producere a apei calde", a menţionat Alexandru Ursul, managerul Proiectului „Energie şi Biomasă".

În etapa a doua a Proiectului „Energie şi Biomasă" urmează a fi instalate din fonduri europene 80 de centrale termice pe bioenergie în instituţii publice. În paralel cu racordarea la bioenergie, în 21 de instituţii beneficiare vor fi plasate şi colectoare solare de producere a apei calde. Tehnologiile pe bază de energie solară vor fi aplicate prioritar în grădiniţe şi centre medicale.

Proiectul „Energie şi Biomasă II" este realizat în perioada 2015-2017. El are un buget de 9,4 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de PNUD.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

proiect , energie , tehnologie , Moldova , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1861
Populația:
371 locuitori

Leordoaia este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Satul Leordoaia se află la distanţa de 26 km de orașul Călăraşi și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 371 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1861.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.