|
Foto: facebook.com |
19 localităţi din sudul ţării vor fi conectate la surse energetice regenerabile
19 instituţii publice din regiunea de sud a ţării au fost selectate recent pentru a fi racordate la tehnologii moderne de producere a energiei din surse regenerabile. Acestea sînt primele comunităţi beneficiare ale Proiectului european „Energie şi Biomasă II" ce au trecut etapa finală a concursului la care au fost depuse 34 de dosare de participare, comunică MOLDPRES.
Instituţiile beneficiare au fost selectate în urma unui proces etapizat şi transparent de evaluare. Deciziile au fost luate de un comitet special din componenţa căruia fac parte reprezentanţi ai ministerelor Economiei, Agriculturii şi Industriei Alimentare, Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Educației, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Fondului pentru Eficiență Energetică, Delegaţiei UE în R. Moldova şi Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova).
„Lucrările de racordare a instituţiilor publice selectate la sisteme de încălzire pe biomasă, precum şi la cele de producere a apei calde de la energia solară vor demara în toamna anului curent şi vor finaliza în 2016. Toate cele 19 instituţii publice vor fi conectate la sisteme de încălzire pe biomasă, iar în şapte dintre acestea (grădiniţe de copii, un spital şi un bloc al Direcţiei Situaţii Excepţionale) vor fi instalate şi colectoare solare de producere a apei calde", a menţionat Alexandru Ursul, managerul Proiectului „Energie şi Biomasă".
În etapa a doua a Proiectului „Energie şi Biomasă" urmează a fi instalate din fonduri europene 80 de centrale termice pe bioenergie în instituţii publice. În paralel cu racordarea la bioenergie, în 21 de instituţii beneficiare vor fi plasate şi colectoare solare de producere a apei calde. Tehnologiile pe bază de energie solară vor fi aplicate prioritar în grădiniţe şi centre medicale.
Proiectul „Energie şi Biomasă II" este realizat în perioada 2015-2017. El are un buget de 9,4 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de PNUD.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XIX
- Populația:
- 2709 locuitori
Antoneşti este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Antoneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Ștefan Vodă și la 114 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 2709 oameni. Satul Antoneşti a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.
Comentarii
(0)