|
Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova și Rosselhoznadzor: Am ajuns la o înțelegere
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) al Republicii Moldova și Serviciul rus „Rosselhoznadzor" au convenit asupra unui complex de măsuri pentru sporirea nivelului de siguranță la exportul de mărfuri agricole moldovenești în Rusia și neadmiterea reexportului pe piața rusă a producției din țări terțe prin teritoriul statului nostru, informează NOI.md.
Potrivit serviciului fitosanitar rus, la înțelegerile respective s-a ajuns în cadrul întrevederii de lucru a delegației „Rosselhoznadzor" cu conducerea MAIA și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Delegația rusă a fost condusă de adjunctul directorului „Rosselhoznadzor", Alexei Alexeenko, iar delegația moldovenească – de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula. La întrevedere au mai participat ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametșin, șeful ANSA, Iurie Carp, responsabili din cadrul Serviciului „Rosselhoznadzor" și al structurilor abilitate din Moldova.
Părțile au discutat un spectru larg de probleme de interes reciproc. În particular, s-a menționat că s-a reușit reluarea exportului în Rusia a merelor și producției din carne de la unele întreprinderi moldovenești. Totodată, s-a decis luarea unui complex de măsuri pentru consolidarea relațiilor bilaterale în domeniul asigurării siguranței la livrarea producției aflate sub control și carantină. Partea moldovenească și-a exprimat interesul sporit pentru majorarea producției mărfurilor aflate sub control și carantină pentru exportul pe piața rusă. Reprezentanții Moldovei au dat asigurări că vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a preveni exportul pe teritoriul Rusiei a produselor care prezintă pericol veterinar-sanitar și fitosanitar.
Părțile au fost de acord că este necesar de întreprins acțiuni în vederea neadmiterii reexportului ilegal din țări terțe prin teritoriul Moldovei și de sporit eforturile în combaterea producției contrafăcute. Totodată, s-a convenit și asupra efectuării schimburilor de informații, desfășurarea unor stagii, seminare în domeniul controlului veterinar și fitosanitar.
În cadrul discuțiilor s-a subliniat că, avînd în vedere interesul cercurilor de afaceri din Rusia și Moldova, părțile au examinat posibilitatea extinderii listei producției aflate sub carantină la livrările reciproce. În particular, partea moldovenească s-a arătat interesată de exportul în Rusia a puieților de pomi fructiferi și a semințelor.
Totodată, părțile au convenit să perfecționeze sistemele electronice de certificare veterinară și fitosanitară, control de laborator și monitorizarea producției ca instrument vital de asigurare a siguranței alimentare. Părțile au convenit, de asemenea, să perfecționeze sistemul de comunicare operativă bilaterală.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 1428 locuitori
Şendreni este un sat din cadrul comunei Vărzăreşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1428 de oameni. Satul Şendreni a fost menționat documentar în anul 1429.
Comentarii
(0)