|
Peste 1000 de cadre didactice participă la sesiunea de atestare
Peste 1000 de cadre didactice și manageriale, care solicită conferirea/confirmarea gradului didactic/managerial I sau superior, participă, în perioada 11-26 mai, la sesiunea de atestare. Din numărul total de candidați, 774 de cadre aspiră la gradul didactic/managerial întîi, iar 273 – la gradul didactic superior. Cele mai multe solicitări – 140, au fost depuse din partea învățătorilor din clasele primare. Alți 92 de candidați sînt profesori de limbă și literatură, iar 85 – de istorie și educație civică.
Totodată, au depus dosarele pentru conferirea/confirmarea gradului managerial întîi 24 de cadre de conducere, iar a gradului managerial superior – 29 de cadre de conducere.
Candidații care aspiră la grade didactice întîi și superior sînt evaluați de comisiile republicane de atestare pe discipline școlare și de profil. Activitatea comisiilor este monitorizată de Ministerul Educației.
Atestarea cadrelor didactice și de conducere include o evaluare a activității acestora în instituția în care activează. Totodată, candidații elaborează şi prezintă în mod public lucrări metodice/rapoarte de autoevaluare şi susțin public un interviu de performanță.
Ministerul Educației precizează că în Codul educației a fost păstrată prevederea privind posibilitatea de accedere la grad didactic sau managerial. Deţinătorilor de grade didactice li se eliberează certificate de grad didactic şi li se acordă un spor la salariu. Actualmente, deținătorii gradului didactic II beneficiază de un spor de 30% la salariul de funcție, cei care dețin gradul I au un salariu cu 40% mai mare, în timp ce deținătorii gradului didactic superior beneficiază de un spor salarial în mărime de 50%. În același timp, deținătorilor de grad managerial II li se oferă un spor salarial de 5%, celor care dețin grad managerial I – 10% și celor cu grad managerial superior – 20%.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 1253 locuitori
Şolcani este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cureşniţa Nouă și Şolcani. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 170 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1253 de oameni. Satul Șolcani a fost menționat documentar în anul 1588.
Comentarii
(0)